Caută
Close this search box.

Constantin Buchet, care dorea să sincronizese CNSAS cu politica lui Vadim Tudor, a ajuns preşedintele Consiliului

Constantin Buchet, propus de Guvernul Dăncilă, va fi preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

În funcția de vicepreşedinte a fost ales Valentin Blănaru propus de PSD (8 voturi), iar secretar este Dinu Zamfirescu (10 voturi), din partea PNL. Șeful Structurii de Securitate este Cătălin-Boris Precul, cu 9 voturi.

Constantin Buchet a mai fost membru al colegiului CNSAS din partea partidului România Mare, catalogat de foarte mulţi comentatori politici drept un partid extremist, iar, în trecut, se lăuda ca a promovat politica PRM în CNSAS.

De altfel, este de notorietate şi faptul că Vadim Tudor, liderul PRM, a fost un adversar declarat al CNSAS şi un infocat susţinător al ofiţerilor fostei poliţii politice comuniste.

Buchet a demisionat în 2005 din colegiul CNSAS după ce l-a apărat pe Corneliu Vadim Tudor într-un scandal celebru în epocă. Atunci, Colegiul CNSAS a verificat arhivele şi a descoperit că Academia Caţavencu relatase corect în legătură informaţiile din arhivele Securităţii pe care le contesta Vadim Tudor. Buchet a demisionat la finalul scandalului.

Acum, iată, Buchet devine noul preşedinte al CNSAS, o instituţie care gestionează tocmai arhivele fostei Securităţi comuniste, la propunera Guvernului Dăncilă.

Culmea, cel puţin un vot de la reprezentanţii PNL şi USR în Colegiul CNSAS a mers spre Buchet, dat fiind scorul final, dar nu e clar cine a votat propunerea făcută de guvern, potrivit G4Media.ro.

„În consonanţă cu spiritul abordării partidului”

În 2002, într-o scrisoare adresată lui Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, Buchet afirma, conform Adevărul: „Trebuie sa precizez ca, in intreaga mea perioada de activitate, am incercat ca atitudinea mea publica si activitatea institutionala sa fie in consonanta cu spiritul abordarii partidului asupra problematicii continute de Legea 187/1999. De asemenea, am cautat ca abordarile, pozitiile mele sa fie sincrone cu ideologia politica a PRM, in aceste chestiuni legate de istoria contemporana a Romaniei”.

Aceasta nu este confesiunea unui activist peremist cu carnet, ci un fragment din scrisoarea secretarului Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, catre Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, scria Adevărul în 2002.

Vezi tot articolul din 24 octombrie 2002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri