Caută
Close this search box.

Vesnica pomenire in Saptamana Mare pe Scena Ateneului Roman

Deoarece saptamana trecuta, in obisnuitele seri de joi si vineri Orchestra Filarmonicii George Enescu nu a concertat fiind in turneu in Statul Kuweit, in saptamana Mare dinaintea Pastelui muzicienii revin pe scena Ateneului Roman in zilele de miercuri si joi, 4 si 5 Aprilie 2018,  ora 19,00,  cu o partitura menita acestor zile de reculegere:  Un Requiem German de Johannes Brahms.

Cum insusi titlul spune, Recviemul scris de Brahms este german prin textul ales in aceasta limba fata de ce scrisesera predecesorii  sai, in limba latina. Nu numai aici se opune Brahms in compozitia clasica a unui recviem ci si prin intreg mesajul literar si muzical, optimist, din viata si spre viata prin ideea de reinviere si existenta eterna.

Sunt sapte parti in care compozitorul gaseste echilibru si simetrii: partea a 4 a cu cea a 5 a descriu minunata existenta a Domnului. Miscarile I si VII incep cu textul : „Binecuvantat este” ( Sellig sind)  si sunt partile lente  cu cele mai multe elemente muzicale. Partile II si VI sunt dramatice prin muzica si text – trecerea prin viata si invierea mortilor.  Partile III si V incep cu voci soliste: prin vocea baritonului se  cere invatatura „Herr, Lehre doch mich” (Doamne, arata-mi)  , idee urmata obsesiv de cor spre deosebire de partea a V a unde vocea sopranei este in dialog muzical si textual  fata de cor.  

Brahms incheie lucrarea cu optimism, cu viziunea renasterii, ultimul cuvant cantat fiind cel dintai: : „sellig” =  binecuvantat.

CLAUS PETER FLOR este invitat ca maestru dirjor in aceste seri de concert pe scena Ateneului si experienta domniei sale de peste 50 de ani de muzica este o certitudine a intelegerii filosofiei acestei lucrari bahmsiene. Partitur romantica va fi implinita prin vocile celor doi solisti alesi: IRINA IORDĂCHESCU si IONUŢ PASCU, soprana dramatica si bariton care au sustinut zeci de roluri de opera si vocal simfonic pe marile scene ale lumii.

Suntem alaturi de membri Orchestrei Filarmonicii George Enescu la pierderea unui valoros om de muzica si cultura, prim violonist si  rafinat muzician , Dan Enășescu. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri