Caută
Close this search box.

Legea referendumului, respinsă de Iohannis, adoptată de Cameră. Miza PSD: iniţiativa Coaliţiei pentru Familie

Camera Deputaţilor a adoptat azi, în calitate de for decizional, Legea referendumului, trimisă la reexaminare de către preşedinte Klaus Iohannis. Miza acestei legi este referendumul iniţiat de Coaliția pentru Familie, pe care PSD îl susţine.

Aşadar, legea urmează să ajungă din nou la preşedinte pentru promulgare.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a respins marţi cererea de reexaminare a preşedintelui, iar deputaţii au votat miercuri proiectul exact în forma în care a fost adoptat şi prima dată, transmite News.ro. Au fost 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.

PSD îl scoate practic din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituției pe președintele României, întrucât până acum Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care președintele îl promulga sau îl putea retrimite parlamentului la reexaminare.

Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Camera Deputaţilor a mai adoptat proiectul legislativ la finalul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, 14 martie, reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Miza: referendumul pentru familie

Acest proiect este necesar pentru a putea fi organizat referendumul național pentru redefinirea familiei, ca uniune dintre un bărbat și femeie, în Constituție, ca urmare a inițiativei cetățenești promovate de Coaliția pentru Familie.

„După ce președintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constituției și stabilirea datei referendumului”, a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD.

Vicepremierul Paul Stănescu spunea atunci că este posibilă organizarea unui referendum în luna mai.

„Cred că da, conform graficului cred că da, va fi referendum pentru familie”, a precizat Stănescu. Întrebat dacă scrutinul ar putea avea loc în primăvară acestui an, respectiv în luna mai, Stănescu a spus că, „din toate calculele, așa ar trebui să fie”.

Inițiativa cetățenească de modificare a Consititutiei pentru redefinirea familiei se află în circuit parlamentar. Această a fost adoptată de Camera Deputaților și așteaptă să primească vot în Senat.

Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuală formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor că definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie„.

Potrivit prevederilor în vigoare, „Referendumul este valabil dacă la acesta participa cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

„Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri