Caută
Close this search box.

Prima dispută Dăncilă-Iohannis: Premierul nu înțelege avertismentul președintelui și cere stenogramele discuției

Se prefigurează prima dispută dintre Dăncilă și Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă afirmă că este uimită din cauza comunicatului Administraţiei Prezidenţial care atenționează Guvernul în ce privește legislația salarizării.

Dăncilă a declarat, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, pe care a avut-o ieri cu preşedintele Klaus Iohannis, la care a participat și Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, că a fost uimită de conţinutul comunicatului şi aşteaptă ca preşedintele să „arate stenogramele întâlnirii”.

“Sincer, sunt uimită. Am văzut comunicatul domnului preşedinte, eu sunt uimită de acel comunicat, dar nu vreau să fim în postura de a crede ceea ce a scris domnul preşedinte în comunicat sau ceea ce spun eu. Cred că cel mai bine ar fi ca domnul preşedinte să arate stenogramele întâlnirii şi atunci ne-am edifica toţi. Eu nu pot să îmi permit să spun despre cineva că minte, dar lucrurile nu au stat aşa cum este în comunicat”, a spus Viorica Dăncilă.

Președintele României a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, sugerea, într-o intervenţie la Antena 3, că respectivul comnicat ar fi fost scris înainte de discuție și că nu ar fi nicio legătură între comunicat şi ceea ce s-a discutat de fapt.

„Am adus în atenţia preşedintelui faptul că legea salarizării se aplică etapizat. Nu ni s-a reproşat faptul că legea nu ar fi predictibilă, pentru că i-am fi explicat aceste lucruri”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

”Deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. Remedierea acestor deficienţe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanţe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 şi OUG 91/2017. Prin excepţiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicţie cu principiul sustenabilităţii enunţat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigenţele remunerării muncii prestate şi ajunge să valorifice mai degrabă apartenenţa personalului la o instituţie sau alta”, subliniază în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că situaţia salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile şi criteriile de stabilitate asumate iniţial, precum şi promisiunile electorale ale coaliţiei PSD-ALDE. Preşedintele a evidenţiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale şi al impredictibilităţii, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanţe care nu doar că nu rezolvă, dar şi creează noi probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri