Caută
Close this search box.

The Times: Agentul neurotoxic folosit în atacul asupra spionului Serghei Skripal provine de la o bază din sud-vestul Rusiei

The Times scrie că agentul neurotoxic de concepţie sovietică cu care a fost atacat, în Anglia, spionul dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, provine dintr-un centru de cercetare militară din sud-vestul Rusiei.

Potrivit ziarului londonez, serviciile de informaţii britanice au organizat o reuniune cu aliaţii lor pentru a-i informa că au legat gazul neurotoxic folosit pe 4 martie la Salisbury, în sud-vestul angliei, de baza militar rusă Şihani, transmite Reuters, preluată de News.ro.

În această reuniune, serviciile britanice de informaţii au avansat că centrul de cercetare militară din baza rusă a efectuat, de zeci de ani, teste vizând să determine dacă nocivioc poate să fie folosit în asasinate în străinătate, arată The Times.

Otrăvirea lui Serghei Skripal a provocat cea mai gravă criză diplomatică între Rusia şi Occident de după Războiul Rece. Moscova dezminte orice implocare în acest caz.

Fiica fostului agent dublu rus, Iulia, s-a exprimat pentru prima oară de la tentativa de asasinat, într-un comunicat difuzat de poliţia britanică. Ea spune că se reface după acest atac, subliniind ”caracterul oarecum derutant” al acestuia.

Schimb de spioni

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010, după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia.

Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6).

Foto deschidere: momentul arestării lui Serghei Skripal în Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri