Caută
Close this search box.

Olimpică la română: Dacă pleacă toată lumea din ţară, unde ajungem?!

Olimpicii recunosc că au ajuns la performanţă doar pentru că au avut profesori care i-au învăţat cum să gândească.

FOTO: captura TVR

Dar sistemul de învăţământ românesc trebuie schimbat. Mulţi dintre ei sunt decişi să rămână în ţară, pentru a schimba România.

Iulia este elevă în ultimul an de liceu la Colegiul Național „Decebal” din Deva. Este olimpică la Limba româna și Limba engleză. Probele orale, din februarie, pentru Bacalaureat i s-au părut floare la ureche. Nici de examenele scrise nu îi este teamă. Iar pasiunea pentru limba română o poartă firesc în domeniul comunicării. Vrea să devină jurnalist și și-a ales Facultatea din Cluj.

„Mi-am ales exact cariera asta pentru că am fost inspirată de foarte mulți reporteri care au făcut multe reportaje, care au adus schimbări importante în țară. Și mă gândesc dacă pleacă toată lumea, unde ajungem?! Măcar cei care ne știm într-un domeniu să rămânem și să schimbăm ceva”, spune Iulia Mureșan, potrivit tvr.ro.

Olimpică la română este și Ana, care, în pofida pasiunii, își dorește o carieră în domeniul tehnologiei. Universitatea Politehnică din București i se pare cea mai potrivită alegere.

„Îmi doresc să devin web designer, dar nu văd viitorul atât de rigid, îmi place să cred că se vor ivi oportunități. Îmi place să cred că oameni ca noi, cei care suntem la olimpiada aceasta, pot ridica țara asta și de aceea vreau să rămân aici” – Ana Marcescu, elevă în cls. a XII-a la Colegiul German Goethe.

Andreea visează să lucreze în Justiție. Tânara, olimpică la română, vrea să urmeze Facultatea de Drept.

Cel mai bun liceu din țară, Colegiul Național „Sf. Sava” din Capitală, are cei mai mulți olimpici.

„Care este secretul? Îi încurajăm pe copii să gândească. Atât. Este o școală care îi învață pe copii să gândească. Cred că acesta este secretul Colegiul Național „Sf. Sava”. Suntem foarte apropiați de ei, nu-i obligăm la nimic” – Iulia Pop, prof. de Limba română la Colegiul Național Sf. Sava.

Din păcate, sunt din ce în ce mai mulți cei care pleacă, dar sunt și foarte mulți în țară. La Medicină, în țară. Sunt foarte mulți care fac Drept în țară, pentru că sistemul e diferit de cel din Anglia sau SUA, și atunci ar trebui să rămână acolo ca să profeseze – Iulia Pop.

Ei sunt noua generație de ingineri, judecători, medici și jurnaliști. Care vor să rămână în țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri