Caută
Close this search box.

Peste 100.000 de români, victimele scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica

Un număr de 112.300 de români se presupune că sunt victimele scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica.

Potrivit unui răspuns Facebook pentru Digi 24, 78 de români şi-au instalat aplicaţia „This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica. Alţi 112.343 de români, care erau în cercul de prieteni ai celor 78, sunt victmele efectelor aplicației,  datele lor personale ajungând la firma de consultanţă britanică.

La nivel mondial, este vorba despre peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica. Cei mai mulţi din Statele Unite, aproximativ 70 de milioane, în timp ce pe teritoriul Uniunii Europene sunt cel puţin 2,7 milioane de utilizatori afectaţi.

Facebook alertează utilizatorii afectați

Facebook alertează, începând de luni, 9 aprilie cei peste 87 de milioane de utilizatori care ar fi putut fi afectaţi de încălcarea drepturilor de confidenţialitate de către Cambridge Analytica şi care vor primi mesaje detaliate în news feed-ul de pe Facebook. În plus, în încercarea de a controla problema, toţi utilizatorii vor primi un avertisment care va conţine un link pentru a putea consulta lista aplicaţiilor pe care le folosesc şi ce informaţii au oferit acestora. Va exista opţiunea de închidere a aplicaţiilor şi stoparea accesului unor terţe aplicaţii.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016. Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri