Caută
Close this search box.

Războiul cu SPP i-a lăsat un gust amar, aşa că Dragnea ar vrea să subordoneze STS

După ce a declarat război Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), dar a pierdut prima rundă din cauza hotărârii CCR, Liviu Dragnea, liderul PSD, tinde să-i ia preşedintelui Klaus Iohannis şi controlul asupra Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

În ce priveşte SPP, Dragnea a intrat în dispută cu acest serviciu, condus de Lucian Pahonţu, după ce a acuzat că ofiţerii SPP că ar colecta informaţii din mediul politic, el fiind unul dintre cei vizaţi.

Referitor la acest conflict dintre Dragnea şi SPP, Victor Ponta, fost premier, declara, în februarie, la B1 TV, că liderul PSD urmăreşte două obiective: să aibă control total asupra miniștrilor, în care n-are absolut deloc încredere, și SPP-ul, aflat tradițional la Președintele României, să ajungă la Ministerul de Interne, la Carmen Dan.

„Nu mă puteți bănui că-l simpatizez pe Iohannis, dar nu mi-l imaginez cerând note lui Pahonțu. Nu pare genul. Dar îl știu pe Dragnea, care, în secunda în care va avea posibilitatea, și înțeleg că o are de ieri, va chema ofițerii, că n-are încredere în niciun ministru, n-are încredere în nimeni. Și-i va întreba unde se duc miniștrii, cu cine se întâlnesc, ce au vorbit. Ideea de a-i controla total pe toți miniștrii mi se pare foarte serioasă”, a declarat Victor Ponta.

Acum PSD tinde să-i ia preşedintelui încă una dintre atribuţii: numirea conducerii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Conform unor surse politice, scrie G4Media, PSD vrea să modifice legea de funcţionare a STS (Legea 92/2006) prin pachetul mai larg privind legile siguranţei naţionale, astfel încât STS să treacă practic în subordinea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

Prin această mutare, Dragnea poate avea controlul asupra STS, una dintre puţinele instituţii ale statului care au scăpat până acum de modificările promovate de PSD. Aşa că partidul va depune în Parlament proiectele privind legislaţia siguranţei naţionale în această sesiune.

Directorul răspunde în faţa CSAT

Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (C.S.A.T), la propunerea preşedintelui României. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale răspunde în faţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru activitatea pe care o desfăşoară şi prezintă acestuia rapoarte anuale. În exercitarea atribuţiilor ce-i revin, directorul este ajutat de un prim-adjunct care este şi înlocuitorul sau, precum şi de doi adjuncţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri