Caută
Close this search box.

Ce au găsit americanii în lagărul nazist de la Buchenwald. Lumea a fost şocată

Ce au găsit americanii la Buchenwald a șocat o lume întreagă. Acum exact 73 de ani, soldații americani au intrat în lagărul nazist de la Buchenwald, de unde au eliberat câteva zeci de mii de evrei rămași în viață.

FOTO: Reporter NTV

La 11 aprilie 1945, soldaţii americani au intrat în lagărul nazist de la Buchenwald şi au încremenit. Ceea ce au descoperit acolo depășea cu mult orice imaginație. Prizonierii înfometaţi au luat cu asalt turnurile de supraveghere în încercarea de a obţine controlul lagărului.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Divizia 89 Infanterie a Statelor Unite a pătruns în Buchenwald. Americanii, care au fost martorii teribilelor descoperiri, au fost atât de impresionaţi, încât au ordonat locuitorilor oraşului Weinmar să viziteze lagărul ca să vadă cu ochii lor ororile naziste.

Peste 20 de mii de oameni au fost găsiţi în tabăra de concentrare, toți piele și os, cu ochii aproape ieșiți din orbite, îmbrăcați în zdrențe. În blocul nr. 10 din lagăr americanii au găsit 500 de femei evreice rezervate „experienţelor” ştiinţifice.

În baraca numărul 66, au găsit peste 1000 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 8 și 20 de ani, toți evrei de origine maghiară, poloneză, română sau lituaniană, care scăpaseră de ”soluția finală”. Jumătate dintre ei au primit viză pentru Franța, ceilalți au plecat spre Elveția, Marea Britanie sau Statele Unite. Printre ei se găsea și Elie Wiesel, potrivit rfi.ro. Aceşti copii şi-au pierdut familiile în circumstanţe tragice, au fost puşi la muncile cele mai oribile în infernul lagărului de la Buchenwald, şi-au pierdut identitatea și chiar copilăria.

Însă numărul celor care și-au găsit sfârșitul la Buchenwald este estimat la peste 56.000 de persoane: evrei, deţinuţi politic, prizonieri de război, ţigani, homosexuali.

La 16 mai 1945, parlamentarii care au vizitat lagărele germane au depus un raport. Textul acestuia a fost publicat de ziarele americane:

„Suntem forţaţi de a concluziona existenţa unui program calculat şi diabolic menit de a tortura şi extermina mii de prizonieri civili. Aceste crime contra omenirii şi contra civilizaţiei, comise de germanii care acţionau după ordinele guvernului lor, vor trebui să fie pedepsite cât mai rapid posibil şi în modul cel mai adecvat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri