Caută
Close this search box.

Nicolicea, replică de teatrul absurdului la raportul GRECO: Ori noi nu am explicat, ori ei n-au înţeles

eugen nicolicea

Un raport al GRECO/ Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei a arătat că amendamentele PSD-ALDE la legile justiţiei creează o adevărată vulnerabilitate a sistemului judiciar din România. Drept răspuns, Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a dat o replică demnă de teatrul absurdului.

Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) s-a arătat, într-un raport publicat azi, profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, după cum arată un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Eugen Nicolicea, deputat PSD, a spus, referitor la raportul GRECO, că probabil cei care au modificat legile justiţiei nu au explicat bine ce au făcut, ori cei de la GRECO nu au înţeles, clarificările urmând să fie formulate într-o altă manieră.

„Prima chestiune era o temere cu încălcarea independenţei judecătorilor şi procurorilor, temere pe care am văzut-o şi lucrul trebuie să fie foarte clar: încălcarea independenţei judecătorilor şi procurorilor înseamnă încălcarea separaţiei puterilor în stat. Acest motiv este evident un motiv de neconstituţionalitate a unei legi. Dacă ar fi existat în propunerea noastră, Curtea ar fi declarat legea neconstituţională. Majoritatea articolelor au fost declarate constituţionale, pe cale de consecinţă nu afectează independenţa judecătorilor şi procurorilor, iar puţinele articole care au fost declarate neconstituţionale au fost declarate pe alte motive. Pe cale de consecinţă, CCR a stabilit că aceste propuneri legislative şi amendamentele în forma în care au trecut prima dată de ambele Camere şi au ajuns la CCR, că nu încalcă independenţa judecătorilor şi procurorilor”, a spus Eugen Nicolicea, citat de News.ro.

Întrebat de jurnalişti cum comentrază concret criticile GRECO, deputatul a replicat: „Daţi un telefon şi întrebaţi-i pe reprezentanţii de acolo. Probabil că ori noi nu am explicat aşa cum trebuie, ori ei n-au înţeles ce am explicat noi, dar, având în vedere că discuţii vor mai avea, bănuiesc că vor înţelege ceea ce explicăm noi. Vom formula în altă manieră, în aşa fel încât să înţeleagă”.

De asemenea, Nicolicea a spus că CCR poate verifica dacă este încălcată independenţa judecătorilor şi procurorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri