Caută
Close this search box.

Pregătiri serioase de război la graniţele Siriei: Aşteaptă ordinul să atace

Zeci de nave de luptă, avioane de vânătoare şi mii infanterişti americani aşteaptă în estul Mediteranei ordin pentru a ataca.

Atacarea Siriei este o chestiune de ore, cel mult de zile.

Americanii au 10 nave de luptă, două submarine și peste 6.500 de pușcași marini care sunt, deja, foarte aproape de coasta siriană. Şase avioane de luptă au adus şi britanicii în Cipru. Pot bombarda poziţii strategice din Siria în mai puțin de 40 de minute.

De cealaltă parte, Rusia și-a repoziționat și ea forțele militare. O altă bază aeriană, de această dată de la Hmeimim, ar putea fi lovită. Aici sunt avioane siriene. Ruşii au în Siria bateriile antiaeriene S-400 și S-300 care pot proteja, la nevoie, întreg teritoriul sirian.

Conflictul ar putea implica întreaga planetă

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a avertizat pe omologul său francez să nu recurgă la acţiuni „necugetate şi periculoase”. În aceste condiţii, lumea întreagă priveşte cu teamă către Orientul Mijlociu. Iar atunci când situaţia e atât de tensionată, nici accidentele nu sunt excluse și competiţia pentru influenţă poate degenera într-un conflict real. Unul care ar putea implica întreaga planetă.

„Totul depinde de amploarea atacului american cu rachete, de ţintele avute în vedere şi de potenţialul unor victime în rândurile trupelor ruseşti. În martie, şeful Statului Major al Armatei ruse a spus că, în cazul în care SUA vor lovi Siria şi dacă ruşii vor avea pierderi umane, Rusia va riposta prin doborârea rachetelor americane, dar şi a platformelor de lansare”, reamintește Steve Rosenberg, corespondent BBC la Moscova, citat de digi24.ro.

„Când se vorbeşte de platforme de lansare, vorbim de încercarea de scufundare a unor nave de război şi de doborâre a unor avioane, iar asta înseamnă război”, subliniază Sir Richard Barrons, general britanic.

„Ceea ce ar putea începe ca un răspuns direct la folosirea armelor chimice ar deveni brusc o intervenţie americană într-un război civil care oricum durează de prea multă vreme, împotriva unui regim susţinut de Iran, Rusia şi Hezbollah.

Dacă ruşii şi iranienii răspund cu aceeaşi monedă, atunci mai bine nu te mai retragi, pentru că vei arăta mai rău decât dacă nu interveneai”, este de părere Philip Gordon, fost consilier al lui Barack Obama.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri