Caută
Close this search box.

Teodorovici îl contrazice pe economistul BNR în ce privește o iminentă criză, dar vrea să reducem dependenţa de UE

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, susține că România nu este în situaţia de a fi afectată de o criză economică.

În opinia lui Teodorovici, este important ca investiţiile să fie stimulate şi ca România să-şi reducă dependenţa de Uniunea Europeană (UE), iar Comisia Europeană (CE) trebuie să vegheze la modul în care concurează între ele statele membre.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a afirmat miercuri, că România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, iar, după ieşirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.

Teodorovici nu crede că va urma o criză financiară, dar spune că este important ca România să-şi consolideze economia şi să reducă dependenţa faţă de UE.

”Eu în 2009 am spus că acea criză am creat-o noi, ca ţară. Nu eram în situaţia de a fi aşa afectaţi la nivel economic dacă nu ar fi fost luate măsurile acelea stupide, de tăieri de venituri şi nu numai. Eu nu cred că România e într-o astfel de situaţie, nu cred că urmează o astfel de situaţie. Că, la nivel internaţional, pot apărea variaţii, este inevitabil. Ideea e ca noi, ca economie, să ne consolidăm, să dăm drumul cu adevărat la investiţii publice şi să atragem investiţii private, astfel încât România să nu mai aibă acea dependenţă de spaţiul Uniunii Europene”, a spus Teodorovici, la Antena3, citat de News.ro.

Teodorovici consideră că CE trebuie să vegheze la modul în care statele europene concurează între ele.

”Noi ne canibalizăm ca state, în Europa, în loc să ne completăm reciproc. O să explic oficialilor europeni că îmi doresc pentru România ceea ce îşi doresc pentru ţările lor. (…) O să luăm fiecare produs şi o să analizăm din ce cauze avem deficite comerciale”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul consideră că inflaţia va scădea până la finalul acestui an.

„Probabil că va mai creşte foarte puţin, apoi o va lua în jos. Acum suntem undeva la 5%, până la sfârşitul anului vom fi la 3,1%, aşa cum am estimat”, a afirmat Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri