Caută
Close this search box.

Planul anunțat de Eugen Teorodovici pentru Pilonul 2. Scandalul pensiilor continuă

Avem pensii private mai mici, iar Guvernul vrea să le naţionalizeze, atrage atenţia opoziţia.

Ministrul Finanţelor neagă această variantă, dar recunoaşte că în Guvern se lucrează la un nou sistem, menit să gestioneze banii de bătrâneţe ai romanilor. Un sistem, în care pilonul 2 de pensii, cel administrat privat, va deveni opţional.

Guvernul nu a renunţat la naționalizarea pensiilor din pilonul 2, susţine senatorul PNL Florin Cîțu. Aşa că banii acumulaţi în conturile de pensii administrate privat, la care contribuie acum peste 7 milioane de romani, ar putea fi mutaţi în bugetul statutului.

Florin Cîțu, senator PNL: ″Saptămâna viitoare va fi ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă, spre naţionalizarea pilonului 2 de pensii. Banii privaţi în pilonul 2 de pensii – 42 de miliarde de lei, asta e de fapt, miza, pe care ei vor să-i ia cu japca ca să plătească ceea ce ei au promis în campania electorală.″⁣

De cealaltă parte, Ministrul Finanţelor susţine că deocamdată se lucrează doar la varianta că pensiile din pilonul 2 să devină opţionale.

Eugen Teorodovici, Ministrul Finanţelor: ″Nu este niciun fel de adevăr în ce a spus dânsul, nu o să lucrez la niciun fel de ordonanţă, am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege, pentru contribuabil, între pilonul şi pilonul 2″⁣.

Ministerul de Finanţe ar putea propune ca, în viitor, banii de pensii din pilonul 1 să fie investiţi de stat, ca să producă profit. Oficial, responsabilii nu au decis încă dacă vor fi luaţi şi banii strânşi deja în conturile de pensii administrate privat.

6.000 de lei este suma medie acumulată într-un cont de pensie. Un milion de români au strâns o sumă dublă. Totuşi, toţi cei care contribuie la aceste pensii sunt deja în pierdere.

Radu Crăciun, reprezentant administrator fond de pensii: ″Sumele în conturile participanţilor la pilonul 2 ar fi fost cu 13% mai mari dacă s-ar fi respectat calendarul inițial″⁣.

Pierderea vine după ce, în loc să fie mărită contribuţia la pensiile private la 6,1% din venitul brut încă de acum doi ani, ea a stagnat în 2017 la 5,1 în 2017. Iar anul acesta, a scăzut la 3,75 procente, după revoluţia fiscală.

Specialiştii atrag atenţia că, dacă statul va ajunge să gestioneze toţi banii de pensii, atunci angajaţii de acum vor deveni vulnerabili în fața deciziilor politice de mai târziu. Naţionalizarea pilonului 2 de pensii fusese anunţată vara trecută, de fostul Ministru de Finanţe, care însă şi-a retractat mai apoi declaraţia, calificând-o drept o ″eroare″⁣.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri