Caută
Close this search box.

O modificare a Codului Penal îi poate oferi lui Dragnea o nouă cale de atac a sentinţei. Ce mai vrea Comisia Iordache

Modificările pe care majoritatea PSD/ALDE doreşte să le introducă în Codul de Procedură Penală pot aduce şi o o nouă cale de revizuire, probabil foarte aşteptată de Liviu Dragna, liderul PSD.

Este vorba despre situaţia în hotărârea de condamnare nu este semnată de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei.

Exact această situație a fost invocată de Liviu Dragnea atunci când a atacat la Înalta Curte decizia de condamnare în dosarul Referendumuli (doi ani de închisoare cu suspendare), invocând faptul că la redactarea hotărârii nu au participat două judecătoare, care se pensionaseră între timp.

Atunci, contestația lui Dragnea a fost respinsă de ICCJ.

UPDATE: Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declara, într-o conferinţă de presă la Piteşti, că nu ştie dacă va cere repunerea pe rol a dosarului “Referendumul” şi nici nu crede că o va face, întrebându-se cine îi mai dă lui înapoi anii pierduţi în procese şi tot ceea ce a pierdut de pe urma lor, transmite News.ro.

Dacă va fi adoptată această prevedere, Liviu Dragnea poate avea drum liber pentru o schimbare a condamnării în dosarul Referendumului, arată Digi24.

Prin Comisia Iordache trebuie să treacă peste 100 de modificări propuse numai la CPP.

Suspecţii nu pot fi prezentaţi cu cătuşe

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală – depus miercuri la Parlament şi care va fi discutat începând de joi de comisia specială – prevede că în cursul urmăririi penale sau al judecăţii pot fi comunicate public informaţii doar dacă acestea justifică un interes public, iar suspecţii nu pot fi prezentaţi cu cătuşe sau alte mijloace de imobilizare de natură a induce în percepţia publică faptul că ar fi vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia, transmite News.ro.

Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore. Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală şi pentru care a fost autorizată percheziţia în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate şi nu pot fi folosite în alte cauze penale şi pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziţie. Dispoziţiile legii ar urma să se aplice şi hotărârilor pronunţate până la intrarea acesteia în vigoare.

Mituitorul/făptuitorul, denunţ în 6 luni

Totodată, proiectul de modificare a Codului Penal – depus miercuri la Parlament şi care va fi discutat începând de joi de comisia specială – prevede că emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative nu constituie infracţiunea de ajutor dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsurii privative de libertate.

Declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Pentru a scăpa de pedeapsă, mituitorul sau făptuitorul trebuie să denunţe fapta în cel mult 6 luni de la data săvârşirii acesteia şi înainte de a începe urmărirea penală. Se abrogă articolul privind neglijenţa în serviciu

Pe siteul Camerei Deputaţilor, pagina comisiei parlamentare pentru legile justiţiei, au fost postate miercuri toate cele trei proiecte de modificarea a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală si Codului de Procedură Civilă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri