Caută
Close this search box.

Premieră medicală cu scandal. Primul transplant de plămâni, realizat la Spitalul Sf.Maria

La Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost efectuat primul transplant de plămâni de când clinica a fost acreditată de Agenţia Naţională de Transplant (ANT), în 2016, pentru astfel de intervenţii.

Potrivit unui comunicat de presă, transplantul a durat de la ora 04.00 până la ora 11.00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obţinut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30.

„Echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelaşi spital. Pacientul care a fost supus intervenţiei se afla de un an pe lista de aşteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”, arată comunicatul de presă.

Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Pacientul este ieșean

Donatorul are între 45 – 50 de ani şi a fost declarat în moarte cerebrală la Spitalul Floreasca din Capitală.

Receptorul este un bărbat din Iaşi, care are 36 de ani, ai cărui plămâni funcţionează în proporţie de 14%. Mugurel Amariţei aşteaptă un transplant de plămâni din 2013. În acest timp, clinica AKH, unde a fost depus dosarul său, l-a refuzat pe motiv că are alţi patru români pe o listă de aşteptare.

Echipa de doctori care a realizat primul transplant de plămâni din România

Vlad Voiculescu: „Au apărut plămâni peste noapte”

Fostul ministru Vlad Voiculescu spune că speră ca operaţia să fie un succes, declarându-se surprins că „peste noapte au fost recoltaţi plămâni de la un donator, care au ajuns la Spitalul Sfânta Maria”.    „Înţeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut şi domnul doctor Igor Tudorache* care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra şi a reuşit să zboare repede spre Bucureşti unde a intrat în operaţie. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască! Dumnezeu să îl ajute pe Mugurel, sper să aiba parte de o minune! După cât a suferit omul ăsta, ar merita-o!”, a scris Vlad Voiculescu.

Voiculescu spune că speră ca chirurgul Igor Tudorache să rămână măcat câteva zile în România. „Operaţia nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni… reuşita operaţiei înseamnă doar foarte puţin, marile provocări încep după intervenţie. Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient”, a spus Voiculescu.

Spitalul Sf. Maria este singurul spital acreditat din Romania pentru transplantul pulmonar. Spitalul, aflat in administrarea Primariei Capitalei, este in centrul unui scandal din 2016, cand ministrul Sanatatii de atunci, Vlad Voiculescu, a spus ca acreditarea a fost obtinuta ilegal, la presiuni politice. Managerul spitalului, Narcis Copca, a depus o plangere penala impotriva lui Voiculescu, pentru „abuz in serviciu” si l-a acuzat chiar si de „ucidere din culpă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri