Caută
Close this search box.

Primarul Mihai Chirica denunță marginalizarea Universității Alexandru Ioan Cuza de către Guvernul Dăncilă

primăria iaşi

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, susţine că, în anul Centenarului Marii Uniri, este incalificabil să marginalizezi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Chirica denunță decizia recentă a Ministrului Educaţiei de repartizare pe ţară a locurilor bugetate către instituţiile de învăţământ superior, considerand-o profund nedreaptă şi de-a dreptul jignitoare pentru elita intelectuală a României.

El spune că este incalificabil să marginalizezi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, acolo  unde s-au format personalităţile care au făurit România Mare.

Decizia recentă a Ministrului Educaţiei de repartizare pe ţară a locurilor bugetate către instituțiile de învățământ superior, act care a dezavantajat universităţile mari și de prestigiu în folosul celor mici, mi se pare profund nedreaptă și de-a dreptul jignitoare pentru elita intelectuală a României, scrie Mihai Chirica pe pagina sa de Facebook.

În condițiile în care sistemul educațional, pe ansamblu, se afundă într-o criză acută, iar reformele responsabile și inteligente lipsesc cu desăvârșire, este un act de inconștiență să lași cea mai veche universitate din țară fără sute de locuri bugetate și fără surse de finanțare vitale pentru menținerea performanței academice.

În anul Centenar este incalificabil să marginalizezi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, o instituție în care, la fel ca în marile universități din București, Cluj-Napoca sau Timișoara, s-au format personalitățile care au făurit România Mare.

Ca absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” și ca primar, sunt alături de cadrele didactice, cercetătorii și studenții din universitățile românești în efortul lor de a convinge Ministerul Educației să repare nedreptățile săvârșite.
Trebuie să luptăm împreună și să rezistăm până la capăt pentru educația românească!

„Abrogarea Hotărârii de Guvern”

Organizaţiile studenţilor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” cer abrogarea Hotărârii de Guvern prin care s-a realizat actuala repartizare a locurilor bugetate, precum şi a actelor normative elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale care au creat situaţia actuală, publicarea de urgenţă a documentelor care au fundamentat controversata decizie a ministerului de resort şi realizarea unei ample dezbateri publice cu privire la modalitatea de distribuire a locurilor bugetate.

Studenţii mai cer realizarea unei noi alocări a cifrelor de şcolarizare, ţinând cont de cererea candidaţilor la admitere, de capacitatea de şcolarizare recomandată de ARACIS şi de performanţele academice rezultate, pe fiecare domeniu de studiu în parte şi „promovarea unor politici educaţionale coerente şi sustenabile pe termen mediu şi lung, care să fie rezultatul consultării tuturor actorilor implicaţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri