Caută
Close this search box.

Amenzi pentru cei care nu distrug ambrozia. Un sfert din alergiile din Europa de Vest au la bază această plantă

În Bucureşti, cei care nu distrug ambrozia pot fi amendaţi de municipalitate. Cu amenzi sau fără, însă, e chiar recomandat să scăpăm de aceste plante. Încă de când sunt mici.

Un sfert din alergiile din Europa de Vest au la bază acest polen, care le poate bloca respiraţia celor suferinzi. În România, numărul cazurilor a explodat în ultimul deceniu.

Ambrozia este o plantă ce provine din America de Nord și care crește în locurile necultivate. În zonele urbane o întâlnim cel mai adesea în apropierea șinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în proaspetele zone rezidențiale unde construcțiile nu au fost terminate.

Cum se produce alergia la ambrozie?

Predispoziția sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact. Aceste particule își au originea în praf, polen, părul și penele animalelor, alimente, poluanți atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat.

Conform ultimelor estimări între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” în trecut.

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit. Este asociată cu strănutul în rafale (multe strănuturi legate între ele, extrem de obositoare) și senzația de nas înfundat (pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură).

Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața (eritem conjunctival), lăcrimarea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor).

În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise. Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase (umflate), în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient.

Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului la servici sau în ceea ce privește treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra discomfortului și găsirea unor soluții pentru a-l combate.

În multe țări din Europa, precum și în SUA se fac eforturi suținute pentru a opri răspândirea plantei răspunzătoare de alergii. În România nu există, deocamdată, o legislație care să protejeze persoanele alergice și să stârpească această plantă.

Evitarea locurilor unde crește ambrozia, precum și a uscării hainelor afară pe timpul verii, pot reduce manifestările pacientului.

Efectuarea unor cure de densensibilizare, precum și a tratamentelor medicamentoase recomandate de medicul alergolog pot să scadă amplitudinea simptomelor.

Medicația include de obicei următoarele: antihistaminice, decongestionante nazale (uneori cu corticosteroizi), inhibitori ai degranulării mastocitare, soluții oculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri