Caută
Close this search box.

România are cea mai mare prezență la concursul internațional George Enescu. Peste 400 de muzicieni vor veni la București

Anul acesta, Concursul Internațional George Enescu are loc între 1 și 23 septembrie la București, este deschis publicului și va aduce pe scenele românești și în fața juriului un număr record de tineri muzicieni din toată lumea.

Concursul se desfășoară o dată la doi ani, fiind un eveniment-cheie în peisajul cultural internaţional, dar și o rampă de lansare pentru viitoare personalități ale muzicii internaționale.

Marele compozitor George Enescu spunea că în muzică este nevoie de 30% talent și 70 % muncă, iar Concursul își propune să onoreze talentul și munca susținută a artiștilor, drumul anevoios până la desăvârșirea tehnică și inspirația în a propune noi viziuni asupra operelor interpretate.

“Anul acesta, Concursul George Enescu aniversează 60 de ani de la înființare și suntem extrem de bucuroși că în acest an avem un număr record de participanți, 400 de concurenți. Suntem siguri că și calitatea lor e hotărâtoare. Avem concurenți care au primit premii internaționale și pe care noi îi avem în acest an. O să fie o preselecție realizată cu atenție de membrii juriului. Și juriul este diferit față de edițiile trecute. Printre reprezentați se află nume importante ale muzicii clasice internaționale, precum: Philippe Entremont, Salvadore Accardo, Jean-Jacques Kantarow, Viktor Tretiakov, Myung-Whun Chung, Silvia Marcovici și alți”, a declarat pentru presă Mihai Constantinescu, Director Executiv al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu.

“Așteptăm și colaborarea Primăriei Capitalei care momentan nu este lângă noi, dar sperăm să fie” a mai declarat Mihai Constantinescu.

“Concursul este despre încercarea unor tineri artiști de a se remarca. Este despre descoperirea talentului, a emoției , să vedem textura cu care fiecare interpret alege să își prezinte opera pe care o interpretează”, a declarat Liliana Staicu, director al Radio România Muzical.

„Îmi face o mare plăcere să fiu parte din această construcție care are și tradiție, și istorie. Am convingerea că prestigiul și amprenta Concursului Enescu și a Festivalului Enescu înseamnă foarte mult nu doar pentru viața culturală artistică a României, cât și, în general, pentru cei care cunosc parcursul acestui eveniment. Din punctul nostru de vedere, ca parteneri, vom avea grijă ca toate lucrurile să decurgă cât mai bine, așa cum este potrivit pentru un astfel de eveniment internațional”, a declarat Mădălin Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

În total, pentru cele patru secțiuni ale Concursului Enescu 2018 s-au înscris: 125 de concurenți la Secțiunea Pian, 121 la Secțiunea Vioară, 126 la Secțiunea Violoncel și 27 la Secțiunea Compoziție. 212 concurenți provin din Europa și Orientul Apropiat, 148 din Asia, 29 din America de Nord, 9 din Australia și Noua Zeelandă, iar doi concurenți sunt din America de Sud. Statistic, cele mai numeroase prezențe le au Coreea de Sud – 70 de concurenți, România – 36, China – 33, Japonia – 26, Rusia – 22 și Italia 21. Concursul are cea mai numeroasă prezență românească recmarcabilă, cu 72% mai mare decât la celelalte ediții.

Pornind de la vorbele lui George Enescu, aș adăuga că muzica reprezintă 30% excelență și profesionalism, și 70 % mesaj. În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forța exemplului. Diferite naționalități se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor – și, prin aceasta, trebuie să suspende toate conflictele și problemele, pentru că dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, și pace. Cred că artiștii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii și acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranță, trebuie doar să investim în ea!”, a declarat Directorul Artistic al Concursului Enescu și al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, într-o intervenție specială prin Skype de la Berlin, în cadrul conferinței de presă care a marcat deschiderea ediției 2018 a Concursului Enescu, pe 25 aprilie, la Ateneul Român.

Concursul Internațional George Enescu este organizat sub brandul Festivalului Internațional George Enescu, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România, care va avea loc în 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri