Caută
Close this search box.

Prima ţară din UE care anunță oficial mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim

Prima ţară din UE care anunță oficial mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este Cehia.

Preşedintele Milos Zeman a precizat că mutarea va consta în trei paşi.

Milos Zeman a precizat că mai întâi Cehia va deschide un consulat onorific în Oraşul Sfânt, luna viitoare. Apoi vor fi mutate şi alte instituţii acolo, după care ultimul pas va consta în mutarea ambasadei. O dată fixă nu a fost încă stabilită, dar premierul israelian şi-a exprimat speranţa că acest lucru va fi făcut până la finalul anului, potrivit digi24.ro. Statele Unite şi Guatemala au fost primele care au anunţat că îşi vor muta reprezentanţele diplomatice în Oraşul Sfânt. Palestinienii consideră gestul drept o provocare.

Anunțul Președinției cehe vine în contextul în care dezbaterile pe acest subiect s-au aprins și în România, după ce au dat naștere unor momente tensionate între Guvern și Președinție. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este cel care dorește mutarea ambasadei României la Ierusalim și el este cel care a adus prima oară subiectul în discuție în spațiul public.

Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă se află, de altfel, în aceste zile, în vizită în Israel, la invitația premierului Benjamin Netanyahu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri