Caută
Close this search box.

Ierusalimul care doare

ierusalimul

Din timpuri imemoriale ale istoriei, Ierusalimul a fost un punct nevralgic al planetei. Ca şi Israeulul, Ţara Sfântă. Motivele nu ne sunt clare nici astăzi. Despre ce s-a întâmplat cu zidurile Ierihonului ştim cu toţii. Şi despre cum, se pare, Deşertul Negev ar fi luat naştere. Poate că e aşa, poate că nu.

Milioane de tone de istorie veche şi mai puţin veche ale omenirii sunt adunate aici. Când calci pe străzile din Beer Sheba sau din Nazareth, ori Haifa, calci pe istorie. Dacă există un loc unde sunt adunate cantităţi mai mari de istorie pe metrul pătrat decât în Italia, atunci cu certitudine vorbim despre Israel.

Iar nodul gordian este în Ierusalimul cel veşnic neliniştit, contradictoriu, cosmopolit şi plin de scandaluri, dragoste, ură şi dihonie. Nimeni nu îndrăznea să atace statutul special al acestui oraş. Până recent. S-a găsit excentricul preşedinte american Donald Trump.

Ierusalimul. Locul unde Liviu Dragnea a pus degetul pe filamentul incandescent al politicii globale

Motivele? Poate că aşa este el, Trump, imprevizibil, şi atât. Poate că încearcă să facă în aşa fel încât pământul cel ferm al Americii să se mişte. Există oameni politici care se simt în siguranţă atunci când terenul politic se surpă, se clatină şi se produc fisuri.

Din aceeaşi categorie este Liviu Dragnea, dar, desigur, de un cu totul alt nivel. Şi asemeni lui cei din cercul său de putere. Trump are puterea şi ştiinţa să pună mâna pe bila fierbinte a Ierusalimului şi să nu-i sfârâie pielea. E o carnasieră de talie mare. Dragnea nu. E un pudel cu cârlionţi.

Alături de Honduras şi El Salvador

În afară de Pablito de Rumania, mai sunt şi două state din lume care au anunţat că îşi mută ambasadele în Ierusalim: Honduras şi El Salvador. Împreună cu Nicaragua, cele două ţări sunt supranumite „Triunghiul Nordului”. Triunghiul mafiilor. Sunt ţări cu mari probleme.

Corupţia este endemică. Gherilele răvăşesc mediul rural şi cine este la putere nu are nici o treabă cu democraţia. E simptomatic că tocmai ele au decis mutarea ambasadelor. Probabil că hondurienii şi salvadorienii sunt obişnuiţi cu atentatele, haosul şi conflictele interetnice.

Carne friptă

La puţin timp după ce a anunţat că România îşi mută ambasada de la Tel Aviv pe colina Ierusalimului, Liviu Dragnea şi cu cei din jurul său au descoperit că stau cu mâinile pe un filament încins.

Pentru că au simţit miros de carne friptă, şi-au retras mânuţele de repetenţi în ale politicii globale. Cum adică, de unde ştim că miroase a carne arsă (la modul simbolic, desigur)?

Urmăriţi ce se va petrece în zilele viitoare. Vom afla dacă România a decis să-şi mute ambasada de la Tel Aviv pe colinele aride ale Ierusalimului sau nu? Trăgând linie şi analizând cu răceală şi luciditate situaţia de fapt, vom cunoaşte răspunsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri