Caută
Close this search box.

Preşedintele Iohannis i-a cerut premierului Dăncilă să demisioneze

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, afirmând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru.

Solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României„, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost învestit. Au trecut trei luni, după care pot să trag o concluzie – doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru a României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru a României”, declară Iohannis.

Declaraţia preşedintelui:

Președintele trebuia consultat în legătură cu memorandumul secret (privind mutarea ambasadei la Ierusalim, n.r.). Pe 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă jura să respecte Constituția, legile țării. Înseamnă nu doar că se respectă și pricipiul colaborării loiale, se respectă deciziile Curții Constituționale.

Doamna Dăncilă a preferat să executele ordinele de la partid. Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă.

Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al Romaniei și transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de prim-ministru al României.

Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă (…) Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă, a declarat Iohannis.

Aşteptă la Cotroceni

Viorica Dăncilă era așteptată, astăzi, la Palatul Cotroceni pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Invitaţia a fost lansată acum două zile, când tema propusă de şeful statului era un eventual conflict între Guvern şi BNR.

Între timp, Klaus Iohannis a declarat că aşteaptă explicaţii de la premier şi pentru vizita din Israel, în care aceasta ar fi plecat fără mandat din partea sa.

Preşedintele l-a criticat şi pe Liviu Dragnea, care de asemenea a fost în vizită în Israel. Klaus Iohannis a revenit cu scuze şi cu explicaţii, după ce a afirmat: „Cine ştie ce înţelegeri face Liviu Dragnea acolo, cu evreii”.

Replica liderului PSD a venit într-o intervenţie la Antena3. „Nu am nicio înţelegere secretă cu nimeni”, a spus Liviu Dragnea.

„Aş vrea să am totuşi unul-două comentarii în legătură cu afirmaţiile domnului preşedinte Iohannis. Ele sunt considerate, şi nu numai de mine, cu o anumită doză de antisemitism. De asemenea, nu poţi să jigneşti în asemenea hal. Bun, m-a jignit pe mine, a jignit-o pe doamna prim-ministru, dar nu poţi să jigneşti nişte oficiali din alt stat pe care îi acuzi că fac înţelegeri secrete cu nişte oficiali din România. Aşa ceva este inacceptabil!”, a afirmat Liviu Dragnea.

Un răspuns

  1. sunt total de acord cu malai-mare, pavianul trebuie depus la gradina zoo. insa -iata- a trebuit sa-l calce masiv pe bataturi ca sa reactioneze…Nu sunt sigur, dar banuiesc ca pres-edintele are dreptul de a cere demisia sau a demite pe pm, asa cum cred ca poate dizolva intreg guvernul…Cel putin lupta se precipita, mai bine cu un razboi scurt , decat cu razboi de guerila intins pe ani…Sa vedem ce artilerie grea scot la inaintare partile, se pare ca taratzeanu joaca la doua capete, inca…///
    11:12 – Iohannis ii cere demisia Vioricai Dancila: Nu face fata functiei de premier. Transforma Guvernul intr-o vulnerabilitate(…) 2-Vicepremierul Ungariei cere autonomia Tinutului Secuiesc(…)____––______Corect, primul raspuns a si aparut, docila trebuie eliminata complet din politica si ar trebui sa dea banii inapoi, mai ales cat a fost europarlamentar , perioada cand a sabotat Romania, chiar si prin incultura demonstrata…Iar acum , dragnea, prea a intins coarda..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri