Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a început, neoficial, campania electorală în Turcia, promiţând că va învinge opoziţia secularistă în alegerile anticipate de pe 24 iunie.

Deşi nu şi-a anunţat încă, în mod formal, candidatura, Erdogan a avut primul miting electoral în oraşul Izmir, fieful partidului secularist de opoziţie CHP. El le-a promis miilor de susţinători că va câştiga alegerile prezidenţiale şi parlamentare şi a declarat că liderul partidului CHP Kemal Kilicdaroglu este un dictator.

Dacă Erdogan va câştiga, cum este de aşteptat, având în vedere că partidul AKP a format o alianţă electorală cu partidul naţionalist de opoziţie MHP, va relua frâiele preşedinţiei cu puteri executive sporite, aprobate la limită printr-un referendum de anul trecut.

Erdogan a anunţat săptămâna trecută că se vor organiza noi alegeri, mai devreme cu un an decât era prevăzut, susţinând că Turcia are nevoie de o preşedinţie mai puternică, pentru a face faţă provocărilor economice şi războiului din Siria. Scrutinul va fi organizat în starea de urgenţă, instituită după lovitura de stat eşuată din 2016. Pentru a câştiga din primul tur, un candidat are nevoie de mai mult de 50% din voturi. Sondajele indică faptul că turul II este probabil şi va avea loc pe 8 iulie, dacă va fi cazul. Anunţul neaşteptat al alegerilor a luat prin surprindere partidele de opoziţie, urmând ca şi acestea să-şi nominalizeze candidaţii.

Principalul contracandidat al lui Erdogan pare a fi Meral Aksener, „ Doamna de Fier” a Turciei, fost ministru de interne, care anul trecut a pus bazele unui nou partid naţionalist, numit Iyi („Partidul Bun”).

CHP a spus că este puţin probabil ca liderul său să candideze, pentru că partidul consideră că preşedintele nu ar trebui să fie şi lider al unei formaţiuni politice.

Partidul pro-kurd de opozitie HDP a declarat că Selahattin Demirtas, acum în închisoare, va fi cel mai probabil candidat. Fostul preşedinte Abdullah Gul, unul din membrii fondatori ai partidului AKP, a susţinut că nu va candida, punând capăt speculaţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =