Caută
Close this search box.

Angela Merkel, vizită de o zi la Washington. Ce va negocia cu Donald Trump

După vizita președintelui francez, este rândul cancelarului german să efectueaze o vizită la Washington. Angela Merkel se va afla vineri în capitala Statelor Unite în încercarea de a-l convinge pe preşedintele american, Donald Trump, să renunţe la impunerea de taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană. După cum a încercat și Emmanuel Macron, Merkel va insista ca SUA să nu abandoneze acordul strategic privind programul nuclear iranian.

Spre deosebire de Emmanuel Macron, Angela Merkel va petrece o singură zi în Washington, iar agenda sa presupune un simplu prânz de serviciu. Dacă vizita președintelui Franței a avut o alură amicală,  întâlnirea dintre Donald Trump și Angela Merkel se va desfășura într-un cadru mult mai sobru.

Speranțele de reușită ale Angelei Merkel în negocierile cu Donald Trump, nu sunt însă prea mari. Trump a decis în martie impunerea unor taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, acuzându-i pe partenerii comerciali ai SUA de practici neloiale. UE beneficiază de o scutire până la 1 mai, în schimbul unei mai mari deschideri a pieţelor europene. La rândul lor, europenii vor să le răspundă americanilor cu aceeasi monedă în privinţa unor produse emblematice. Trump a evocat în schimb alte taxe ce vizează sectorul automobilelor din Germania, al cărei excedent comercial pare să-l deranjeze pe preşedintele american.

Un alt obiectiv al vizitei Angelei Merkel este – la fel ca al preşedintelui francez – de a-l convinge pe Trump ca acordul din 2015 privind dosarul nuclear iranian să fie menţinut, lucru care ar împiedica Teheranul să reia demersurile vizând obţinerea armei atomice.

Se pare însă că Trump se pregăteşte să denunţe tratatul negociat de predecesorul său Barack Obama, înainte de termenul limită de 12 mai pe care l-a dat principalelor puteri europene semnatare ale acestui acord pentru a „remedia deficienţele groaznice” ale acestuia, altfel ameninţând că va refuza să extindă suspendarea sancţiunilor împotriva Teheranului prevăzută de document.

Macron a propus negocierea unui acord complementar, pentru a răspunde unora dintre revendicările SUA, mai ales în ce priveşte programul balistic al Iranului, dar la finalul vizitei sale în SUA s-a arătat foarte pesimist în ce priveşte intenţiile omologului său american.

„Analiza raţională a tuturor declaraţiilor sale nu mă face să cred că va face tot posibilul pentru menţinerea” acordului, a spus Macron.

Dar acordul „nu poate fi anulat în mod unilateral”, a notat responsabilul german.

Cu excepţia Washingtonului, toţi semnatarii acordului cu Iranul – Parisul, Berlinul, Londra, UE, Beijingul şi Moscova – precum şi inspectorii internaţionali, consideră că Teheranul îşi respectă angajamentele.

Sursa: The New York Times, Agerpress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri