Caută
Close this search box.

Astăzi, catolicii sărbătoresc Paștele. Un milion de români celebrează Învierea Domnului

Un milion de catolici din România sărbătoresc duminică Paştele, iar sâmbătă noapte vor participa la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat.

Paște fericit, Frohe Ostern, Boldog Húsvéti Ünnepeket, Cestit Velikden, Sretan Uskrs, Buona Pasqua!

La Vatican, mii de pelerini vor participa la slujba pascală, unde Suveranul Pontif va rosti binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

Tradiții de Paști în Transilvania

În anumite zone din Transilvania, băieții împodobesc brazii cu panglici colorate în Sâmbătă Patimilor, iar seară, la lăsarea întunericului, ținerii merg în curțile fețelor cu crengi de brad înfășurate cu acele panglici.

În prima și a două zi de Paște, fețele îi așteaptă pe stropitori; stropitul sau udatul tinerelor nemăritate este un obicei catolic respectat mai ales în părțile Ardealului și Ungaria, precum și în anumite zone din Slovacia.

În trecut, fetele erau udate cu apa rece că gheață, însă, odată cu trecerea anilor, această ‘scaldare’ a fost înlocuită cu parfumarea tinerelor. Acest obicei simbolizează beatitudinea și este privit că o binecuvântare, este o urare de noroc în tot ce își propun.

Diferența de dată dintre Paștele catolic și cel ortodox

Data Paștilor este, conform primului conciliu de la Niceea, „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară.” În vreme ce Biserica Catolică și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).

Autoritățile s-au mobilizat pentru a asigura liniștea sărbătorilor

8.148 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic  la nivel naţional, cu 3.627 de autospeciale, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în apropierea lăcaşurilor de cult unde vor fi organizate manifestări religioase prilejuite de Sărbătorirea Floriilor şi în locurile unde se vor desfăşura manifestări publice circumscrise acestei sărbători. De asemenea, pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, Poliţia Română va organiza zilnic, în această perioadă, 3.218 patrule de siguranţă publică, dintre care 386 pedestre şi 2.832 auto. În fiecare zi, în medie, 1.427 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, pentru prevenirea accidentelor grave şi fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult şi a staţiunilor turistice. Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie grave şi menţinerea unei atitudinii prudente în trafic, poliţiştii rutieri vor acţiona cu 319 aparate radar în întreaga ţară. Structurile de poliţie transporturi vor asigura măsurile de ordine publică, zilnic, pe 273 de trenuri de călători, în 264 de staţii şi triaje de cale ferată, în 13 aerogări şi 25 porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre. „În perioada menţionată, sunt preconizate a se desfăşura 52 de manifestări religioase, cultural – artistice şi sportive de amploare, pe raza a 22 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, în 52 de locuri, la care se estimează că vor participa aproximativ 111.700 de persoane”, anunţă IGPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri