Caută
Close this search box.

Atena va moderniza 85 de avioane de luptă, tensiuni cu Turcia

f-16

Grecia intenţionează să modernizeze un total de 85 de avioane de luptă F-16 învechite. Aceasta pe fondul amplificării tensiunilor cu Turcia vecină, a anunţat guvernul de la Atena, informează duminică DPA, via Agerpres.

Foreign Policy: Grecia și Turcia sunt la un pas de război

Acordul cu SUA pentru modernizarea acestor aparate va costa 1,1 miliarde de euro (1,34 miliarde dolari), potrivit unor surse din cadrul Apărării elene.

Relaţiile Atena – Ankara se tensionează

Relaţiile dintre Turcia şi Grecia, ambele ţări membre ale alianţei militare NATO, sunt tensionate de decenii în legătură cu frontiera lor maritimă comună în Marea Egee şi situaţia din insula divizată Cipru.

Avioane de luptă turceşti şi greceşti sunt interceptate în regiune aproape zilnic, iar în februarie un vas turcesc a lovit o navă a gărzii de coastă elene în sud-vestul Mării Egee.

Atena intenţionează de asemenea să cumpere două fregate franceze, a anunţat miercuri ministrul apărării, Panos Kammenos. Grecia este una dintre puţinele ţări NATO ce alocă mai mult de 2% din PIB bugetului apărării, un obiectiv convenit de statele membre în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri