Caută
Close this search box.

Avertisment dur: Țările care vor fi înghițite de ape în viitorul apropiat

Sute de mii de persoane vor fi forțate să -și abandoneze casele în următoarele decenii, pe măsură ce apele cresc și tind să înghită atolii din oceanele și mările lumii.

FOTO: Free Spirit Travel

Atolii din întreaga lume situați foarte aproape de nivelul oceanelor ar putea dispărea complet sub ape în doar câteva decenii, avertizează într-un studiu Institutul Deltares.

O serie de mici insule Oceanul Pacific și din Oceanul Indian vor trece printr-o criză a refugiaților într-un interval de timp mai apropiat decât cel preconizat în alte cercetări științifice axate pe această problemă, transmite The Guardian.

Studiile anterioare au vizat doar o predictibilitate bazată pe fluctuațiile nivelului mărilor și oceanelor, în timp ce acest nou studiu pune sub lupă un aspect ignorat până acum: impactul inundațiilor asupra surselor de apă potabilă.

Unul dintre atolii amenințați este Republica insulară Kiribati

Republica Kiribati este cel mai mare stat din Oceania, din punct de vedere al întinderii. Ocupă o suprafață de 5 milioane de kilometri pătrați acoperită de Oceanul Pacific, potrivit digi24.ro. Însă aria uscatului reprezintă numai un mic fragment, fiind alcătuită dintr-o salbă de 33 de atoli de corali. Pe aceste fărâme insulare trăiesc circa 100.000 de oameni.

„Ca să putem locui în continuare pe aceste insule, va trebui să ridicăm nivelul uscatului”, declara luna trecută fostul președinte al Republicii Kiribati, Anote Tong, nominalizat în 2015 la Premiul Nobel pentru Pace.

Alte insule care ar putea fi înghițite de ape sunt Insulele Caroline, Insulele Cook (țară insulară, o republică parlamentară asociată, ca stat liber, cu Noua Zeelandă), Insulele Gilbert (fac parte din Republica Kiribati), Insulele Line (fac parte din Republica Kiribati), Insulele Spratly (insule coraline situate în Marea Chinei de Sud, fiind revendicate de China, Filipine, Taiwan și Vietnam), Insulele Maldive (țară insulară din Marea Laccadivelor), Insulele Seychelles (țară insulară formată din 115 insule din Oceanul Indian) sau Hawaii (Oceanul Pacific).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri