Caută
Close this search box.

Ce spun analiştii despre partidul lui Cioloş. Riscul la care nu s-a gândit nimeni

Analiştii politici îl compară deja pe Dacian Cioloș, cu mişcarea “En marche”, prin intermediul căreia Emmanuel Macron a ajuns preşedintele Franţei. La rândul lor, cei de la USR, precizează că vor colabora, cu formaţiunea lui Cioloș, iar liberalii, par mai degrabă sceptici.

După ce a refuzat, rând pe rând, invitaţia de a se înscrie în PNL şi USR, fostul premier tehnocrat a decis să înfiinţeze partidul România Împreună, alături de câţiva colegi din Cabinetul pe care l-a condus.

Dacian Cioloș, fost prim-ministru: ″În câteva luni de zile, partidul va există iar apoi o să ne pregătim pentru campaniile electorale care vor urmă. Nu vă grăbiţi nu e nevoie doar de un like, vrem mult mai mult, veniţi alturi de noi pt o ro împreună”

Împreună cu Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru, Cioloș a anunţat că vrea voturile celor dezamăgiţi de clasa politică, în special pe ale românilor care au protestat stând acasă la precedentele alegeri.

Vlad Voiculescu, fost ministrul al Sănătăţii în Cabinetul Cioloș: “Politica nu trebuie să fie o mocirlă. Politicianul nu trebuie să fie porc. Dacă vom fi destul de mulți și destul de hotărâți, vom reuși!”

Politologul Cristian Pârvulescu consideră că modelul Macron din Franţa, care a decis să ofere mai mult soluţii pragmatice şi mai puţin idei de dreapta sau de stânga, este cel urmărit de Dacian Cioloș.

Cristian Pârvulescu, politolog: “Este evidentă copierea modelului Macron En Marche. Va încerca să completeze USR-ul. Nu există foarte mare entuziasm în PNL de când a fost anunţat noul partid.”

De altfel, fost ministru în Cabinetul Cioloș – Violeta Alexandru – a criticat ideea înfiinţării unui nou partid. Înscrisă între timp în PNL, ea a atras atenţia asupra pericolului că opoziţia la PSD să fie şi mai divizată.

Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare Publică și Dialog în Guvernul Cioloș:“Am cerut Asociației România 100 să înlăture fotografia mea de pe site. După o perioadă în care am lucrat împreună și la care mă uit cu respect, în această etapă, drumurile se despart. Orice nouă construcție politică neclarificată doctrinar confuzează electoratul, canibalizează opoziția de astăzi, mai ales USR. Voturile se vor risipi”.

În schimb, liderul USR lasă uşa larg deschisă unei viitoare colaborări cu partidul lui Cioloș.

Dan Barna, preşedinte USR, prin telefon: “Până la alegerie mai e mult, sunt optimist că vom găși variante de colaborare. Vedeţi şi o alianţă? Orice se poate întâmpla, politică se caracterizează prin înţelepciunea unor lideri de a reprezenta cât mai bine cetăţenii”.

Dacă va eşua o politică de alianţe, există riscul că PSD să câştige lejer şi următoarele alegeri, susţine politologul Cristian Pârvulescu.

Cristian Pârvulescu, politolog: 
“România a fost guvernată de coaliţii şi ar trebui să ne obişnuim cu asta.

Primul test al noii formaţiuni va fi cel al alegerilor europarlamentare din mai, anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri