Coreea de Sud şi Coreea de Nord Cele încerca în acest an să ajungă la un acord istoric şi să pună capăt războiului, la 65 de ani după conflictul care s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor să se întâlnească cu SUA şi, posibil, şi cu China – ambele semnatare ale armistiţiului – „pentru a declara sfârşitul războiului şi pentru a stabili un regim de pace permanent şi solid”, se arată în textul declaraţiei comune, conform AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit azi, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare „completă” a Peninsulei Coreene.

„Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a obţine o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene”, se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri.

Cele două Corei au anunţat de asemenea că liderul de la Seul, Moon Jae In, va efectua în acest an o vizită la Phenian.

Moon se va deplasa în capitala nord-coreeană în toamnă, se menţionează în declaraţia comună făcută publică după întâlnirea dintre Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul de după Războiul din Coreea (1950-1953).

„Nu există niciun motiv să ne luptăm între noi – suntem o singură naţiune”, a spus Kim Jong Un în timpul summitului.

El a mai promis că va face astfel încât acordul încheiat cu preşedintele sud-coreean să fie pus în aplicare.

„Nu se va mai repeta trecutul nefericit”

Cele două Corei se vor concentra împreună pentru a garanta „că nu se va mai repeta trecutul nefericit” care nu a mai permis aplicarea acordurilor intercoreene precedente, a declarat el.

„S-ar putea ca pe parcurs să mai apară unele regrese, dificultăţi şi frustrări. Însă nu se poate ajunge la victorie fără durere”, a mai spus liderul nord-coreean.

În plus, cele două state au anunţat că vor organiza în august o nouă reuniune a unor familii separate în urma războiului de acum 65 de ani.

„Coreea de Sud şi Coreea de Nord au decis să continue programul de reuniune a familiilor separate, cu ocazia Zilei eliberării naţionale din acest an, la 15 august”, se arată în comunicatul comun, unde se face referire la ziua care marchează capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =