Caută
Close this search box.

Cîţu: Dragnea avea acţiuni la purtător la Tel Drum; s-a ascuns că exista un proiect de lege care reglementa asta

Senatorul PNL Florin Cîţu afirmă că Liviu Dragnea, liderul PSD, ar avea acţiuni la purtător la compania Tel Drum, precum şi faptul că nicio instituţie a statului nu a spus că există un proiect de lege care să reglementeze aceste acţiuni.

Cîţu suţine că nu s-a ştiut nimic despre proiectul de lege pentru că Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (OPCSB) este în subordinea Ministerului de Interne, “adică în subordinea găştii de la Videle”.

Anul trecut a fost un scandal imens în România cu acţiunile la purtător, Liviu Dragnea avea acţiuni la purtător la compania Tel Drum. Jurnaliştii de investigaţii au demonstrat că Liviu Dragnea era acţionar la această companie. În acel moment, nicio instituţie a statului nu a venit să spună că exista un proiect de lege care reglementa acţiunile la purtător. De ce n-a venit nimeni să spună atunci nimic? Pentru că Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este în subordinea Ministerului de Interne, adică în subordinea găştii de la Videle. De aceea n-a venit nimeni să spună nimic, afirmă Florin Cîţu într-o înregistrare video postată pe contul său de Facebook.

Acesta susţine că lui Dragnea i s-a permis să îşi rezolve această problemă cu acţiunile la purtător.

“Şi ce au făcut? Au stat deoparte. I-au permis lui Liviu Dragnea să-şi rezolve problema cu acţiunile la purtător şi acum vin cu legea care reglementează acţiunile la purtător şi cum pot fi acestea folosite în economie. Trebuie să ştiţi cu toţii acest lucru şi cum a scăpat Liviu Dragnea de această situaţie”, a adăugat senatorul.

Firmele căpuşă

Senatul a respins pe 5 februarie, cu 61 de voturi „pentru” şi 23 de voturi „împotrivă”, propunerea legislativă a USR pentru modificarea şi completarea Legii nr. 98/2016, prin care firmele cu acţiuni la purtător să nu poată participa la licitaţiile publice. Iniţiatorii au spus, la momentul depunerii proiectului, că scopul lui este ca „firmele căpuşă şi neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să ajungă falimentare”.

Potrivit textului legislativ, se interzice atribuirea prin procedură simplificată a contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru către operatorii economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător, precum şi participarea la concursurile de soluţii prin aplicarea unor proceduri simplificate a operatorilor economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător.

„Acţiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activităţile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acţiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situaţii de trafic de influenţă”, anunţa USR pe 5 august 2017.

Conform USR, „Tel Drum SA, societate cu acţiuni la purtător, a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP. Acestea sunt doar cele verificabile, dar pot exista şi contracte mai mici sau mai vechi care nu au trecut prin SEAP. În urma dezvăluirilor recente ale jurnaliştilor de la Rise Project, există suspiciunea că deţinătorul acţiunilor la purtător din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obţinut contractele cu entităţi administrative conduse direct sau prin interpuşi ai liderului PSD. Tel Drum SA este o fostă regie autonomă aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Teleroman în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al acestei instituţii”, arată News.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri