Caută
Close this search box.

Companiile de stat ar premia lipsa de performanţă, arată datele publice

companiile

Guvernul a aprobat și anul acesta beneficii financiare, pe lângă salarii, la companiile de stat. Acestea depăşesc cu mult profitul înregistrat de aceste entităţi. Şi anul trecut, o analiză arăta că lipsa performanței este premiată. În total, au fost aprobate prin bugetele de venituri și cheltuieli, în anul 2017, bonusuri de 25 de ori mai mari decât profitul estimat.

Tarom ”zboară” spre colaps. Un avion nu a aterizat la Sibiu

Lipsa performanţei se răsplătește cu bani grei la stat! Regula se aplică în multe companii unde profiturile mici, sau chiar inexistente, merg mână în mână cu bonusurile. Asta arată bugetele de venituri şi cheltuieli ale unor companii de stat, analizate de Realitatea Tv.

Companiile cu profit microscopic

La CNAIR, compania care administrează infrasctructura rutieră, Guvernul a aprobat bonusuri de 43 de milioane de lei la un profit estimat de numai 1 milion de lei în 2018.

La Tarom, compania trece anul acesta pe profit, este o estimare, un profit infim de numai 27.000 de lei, dar bonusurile ajung la 3,5 milioane de lei. Iar la CFR şi CFR Marfă, Guvernul aprobă de asemenea profituri consistente, de 102, respectiv 21 milioane de lei, pentru un profit 0, adica fără profit în 2018.

CNAIR – bonusuri 43 mil. lei, profit estimat – 1 milion lei
TAROM SA – bonusuri 3,5 mil. lei, profit – 27.000 lei
CFR SA – bonusuri 102 mil. lei, profit 0
CFR Marfă – bonusuri 21 mil. lei, profit 0
Sursa: Bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate de Guvern

An de an

Situaţia se repetă an de an. Spre exemplu, în 2017, bugetele a 20 de companii cu capital de stat au avut bonusuri de 25 de ori mai mari decât profitul estimat.

Complexul Energetic Hunedoara a avut anul trecut cel mai mare buget alocat pentru prime, deşi era pe pierdere! 25 de milioane de lei, a şaptea parte din pierderile estimate la 169 de milioane de lei.

La Tarom, acordarea beneficiilor financiare, în ciuda pierderilor din ultimii ani a fost remarcată şi de Curtea de Conturi. Inspectorii Curţii au arătat că, în 2013 spre exemplu, au fost acordate fără temei legal bonusuri de 284.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri