Caută
Close this search box.

Controversatul Teodor Brateş, crainic în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, audiat la Parchet

Controversatul Teodor Brateş, unul dintre principaii crainici ai TVR în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, s-a prezentat la Parchetul General.

Brateș a venit la o zi după ce procurorii au anunţat extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu, acuzat că a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist şi că, prin exercitarea autorităţii depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens.

Teodor Brateş a ajuns la Parchet în jurul orei 9.00, conform News.ro

Intervenţiile în direct din studiourile Televiziuniii au jucat un rol esențial în timpul Revoluţiei; românii primeau ultimele informaţii despre evoluţia evenimentelor din Bucureşti ori din privincie.

Atunci însă Televiziunea Română a creat şi un puternic haos informaţional. Nimeni nu verifica veridicitatea informaţiilor pe care le transmiteau crainicii televiziunii, iar o bună parte din intervenţiile acestora au contribuit la creşterea panicii şi nesiguranţei în rândul oamenilor. Aceste zvonuri – prezentate ca „apeluri urgente” şi „comunicări importante” – au reprezentat una dintre cauzele lipsei de cooperare între instituţiile statului şi au prelungit dezorganizarea în ţară.

Unul dintre cei care s-a remarcat în mod deosebit în acest haos a fost crainicul Teodor Brateș, cel care în zilele Revoluției a coordonat fluxul de știri de la TVR. El este unul dintre cei care au acreditat puternic ideea existenței teroriștilor.

„Infracţiuni contra umanităţii”

Cu o zi în urmă, s-a prezentat la Parchetul General, în dosarul „Revoluţiei”, şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

Tot marţi, Ministerul Public a anunţat că procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul generalului locotenent în rezervă Iosif Rus, la data faptelor comandant al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului Militar Superior şi în cazul amiralului în rezervă Emil (Cico) Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor căpitan rang I.

Totodată s-a dispus extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul lui lui Ion Iliescu, la data faptelor membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), pentru fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare. Pentru faptele comise în intervalul 22 – 27 decembrie 1989 de către fostul preşedinte Ion Iliescu, procurorii militari au solicitat avizul preşedintelui Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri