Un algoritm bazat pe inteligenţa artificială, dezvoltat pentru recunoaştere facială, a reuşit să găsească un infractor dintr-o mulţime care număra aproape 60.000 de oameni. Totul s-a petrecut în China, acolo unde un bărbat de 31 de ani a fost arestat şi va fi judecat pentru ”infracţiuni economice”. 

Cetăţeanul chinez fugise la mai bine de 100 de kilometri distanţă faţă de ultima locaţie cunoscută a sa şi era împreună cu familia la un concert. Acesta a fost arestat chiar în timpul spectacolului, părând foarte surprins. Nu ştia la vremea respectivă că poliţia din China s-a folosit de un software nou, care poate recunoaşte cu uşurinţă persoanele căutate pentru infracţiuni, chiar şi când acestea se află în mijlocul unor grupuri foarte mari de oameni.

Autorităţile chineze au adoptat în totalitate acest nou sistem de recunoaştere facială, pentru a putea găsi mult mai uşor şi mai rapid persoanele de interes. Modul în care acesta funcţionează este foarte simplu. Dacă eşti în public în China şi eşti surprins de vreo cameră video de supraveghere vei fi identificat în timp real de algoritmul AI, notează TNW. Implementarea noului sistem face parte din modificările aduse vieţii de zi cu zi din China, care fac din statul asiatic o transpunere reală a serialului Black Mirror. De curând, autorităţile au introdus noţiunea de ”punctaj social”, un sistem de rating similar celor de la Uber, Airbnb sau alte servicii de genul, care determină dacă o anumită persoană este sau nu un cetăţean bun.

Dacă scorul este unul mic, rezultat din amenzi, contravenţii sau plângeri, cetăţenii chinezi în cauză se vor trezi că nu vor mai putea cumpăra bilete de avion, sau nici măcar de autobuz. De asemenea, aceştia sunt pasibili de a primi interdicţia de a închiria maşini sau de a contracta credite bancare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 1 =