Caută
Close this search box.

Curtea Constituţională se opune războiului pe care Dragnea i l-a declarat lui Pahonţu, directorul SPP

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL şi USR în legătură cu înfiinţarea Comisiei de anchetă a activităţii lui Lucian Pahonţu, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), afirmă surse din CCR.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen s-a aflat sesizarea de neconstituţionalitate privind Hotărârea Parlamentului numărul 11/2018 privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului şi a Camerei Deputaţilor pentru verificarea activităţii directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Silvan Pahonţu, şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrului legal de funcţionare, sesizare formulată de 56 de parlamentari aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi sesizarea formulată de un număr de 22 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi 2 deputaţi neafiliaţi, transmite Agerpres.

Liberalii susţin că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece încalcă principiul legalităţii prin nerespectarea Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum şi mai multe dispoziţii din Constituţie.

În sesizare se arată, printre altele, că o comisie de anchetă nu are abilitarea constituţională sau regulamentară să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane, ci are scopul de a lămuri, de a clarifica împrejurările în care s-au produs evenimente sau au avut loc anumite acţiuni sau întâmplări, precum şi stabilirea concluziilor şi măsurilor ce se impun. În plus, obiectivele anchetei exced funcţiei de control parlamentar şi intră în sfera de competenţă a altor autorităţi constituţionale – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi preşedintele României.

Pe 20 februarie, Senatul şi Camera Deputaţilor au dat vot favorabil hotărârii de înfiinţare a acestei comisii.

Dragnea îl acuza pe Pahonțu că folosește SPP-ul ca să colecteze informații

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider al PSD, a declarat recent că Lucian Pahonţu, directorul SPP, foloseşte, de foarte mulţi ani, angajaţi ai acestei instituţii pentru a colecta informaţii.

De asemeena, Dragnea afirmă că Pahonțu ar încerca să influenţeze oameni din Guvern, menţionând că acesta transmitea “anumite mesaje” procurorilor, judecătorilor.

„L-am văzut pe Mihai Tudose cum a evoluat după ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am mulţumit azi, a devenit acelaşi coleg deschis şi glumeţ. Poate tensiunea de acolo, poate influenţele. N-avem de unde să ştim acum, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom află. Mai mulţi colegi mi-au spus că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât era cazul. Domnului Paul Stănescu i s-a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi dumnealui poate să fie şeful partidului. Poate că i s-a spus şi lui Grindeanu, lui Tudose, nu ştiu”, a declarat liderul PSD, la Antena3.

Ulterior, toți miniștrii din cabinetul condus de premierul Viorica Dăncilă au renunțat la serviciile oferite de ofițerii SPP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri