Caută
Close this search box.

Dăncilă, vizită-fulger în Israel. Motivul: Mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim

Premierul Viorica Dăncilă va efectua o vizită-fulger în Israel, după ce săptămâna trecută Guvernul a adoptat un memorandum pentru mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Respectivul memorandum a stârnit o dispută între Guvern şi preşedintele Iohannis.

Viorica Dăncilă merge în Israel, miercuri şi joi, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Săptămâna trecută, şi Adevărul, care cita surse politice, scria că premierul Viorica Dăncilă va pleca, la mijlocul săptămânii viitoare, într-o vizită oficială în Israel, cu scopul de a discuta mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Vizita premierului vine după ce, săptămâna trecută, Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Noi, practic, ne prefacem de ani de zile, toţi, că avem ambasada la Tel Aviv, dar, de fapt, personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. În fapt, activitatea ambasadei României, de exemplu, zilnic, se desfăşoară la Ierusalim, nu în Tel Aviv. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru. În primul rând, o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani. Un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo. Are o valoare foarte mare pentru administraţia americană, suntem practic a doua ţară care face acest anunţ. Este această decizie luată, pentru care eu am ieşit prima dată, o susţin, Guvernul a acţionat în consecinţă şi încep procedurile”, a anunțat Liviu Dragnea la Antena3.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat la anunțul lui Liviu Dragnea referitor la mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Iohannis suţinea nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel şi subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că „un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”.

Nu există încă nicio inforamaţie că această analiză s-a făcut înaintea vizitei lui Dăncilă în Israel.

După ce preşedintele Iohannis spune că nu a fost consultat, şi Ministerul de Externe, condus de Teodor Meleşcanu (ALDE) a reacţionat în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim şi anunţând că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare, iar procesul cuprinde şi analiză interinstituţională.

Teodor Meleşcanu, ministrul de Exterene,  nu a susţine mutarea Ambasadei la Ierusalim. „Nu întâmplător în Guvern s-a discutat despre Memorandum tocmai când Meleşcanu era plecat din ţară“, scria Adevărul.

De altfel Ministrul de Externe se afla, atunci când memorandumul a fost adoptat în Guvern, într-o vizită oficială în Libia, iar cel care i-a ţinut locul la şedinţa de Guvern a fost George Ciamba, secretarul de stat în MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri