Caută
Close this search box.

Descoperire importantă la marginea unui drum din Zalău. Un tezaur din argint ce datează din Evul Mediu

Un tezaur ce include circa 60 de monede, majoritate din argint, datand de la finalul Evului Mediu, a fost descoperit, recent, la marginea unui drum din zona localitatii Fetindia, de catre un pasionat de arheologie.

Ultimele piese au fost aduse la suprafata joi, de catre specialistii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau.

„Un prim lot, de 29 de monede din argint, a fost descoperit, in luna martie, de un detectorist, asa cum ii numim noi, din Zalau, in zona numita ‘Intre dealuri’, la marginea unui drum ce face legatura intre localitatile Fetindia si Mesesenii de Jos. Zona e situata mai aproape de hotarul satului Fetindia, iar monedele au fost gasite cu ajutorul unui detector de metale.

Cel care le-a descoperit a procedat conform legii, respectiv le-a predat la primaria comunei Mesesenii de Jos, de unde au ajuns la Directia pentru Cultura. De acolo, vor fi date spre pastrare, cel mai probabil, muzeului din Zalau”, a declarat seful sectiei de arheologie din cadrul Muzeului Judetean, Horea Pop.

Acesta a adaugat ca in locul unde au fost gasite primele monede cercetarile au fost continuate de catre specialistii muzeului, care au mai descoperit 39 de monede, din care cinci de bronz, iar restul din argint.

„Este vorba de un tezaur de monede din argint datand de la mijlocul secolului XVII pana la mijlocul XVIII. Unele sunt gaurite, deci au fost prinse intr-o salba. Specialistii nostri lucreaza acum la curatarea si identificarea monedelor, dar majoritatea par a fi monede din Imperiul Austro-Ungar”, a adaugat Horea Pop.

Acesta a subliniat faptul ca este vorba de piese fragile, deteriorate de conditiile improprii in care au fost tinute, dar si de calitatea slaba a materialului din care au fost realizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri