Federaţia Sindicală Hipocrat este indignată de atitudinea autorităţilor faţă de problemele grave generate de Legea Salarizării.

Federaţia Sindicală Hipocrat este indignată de atitudinea autorităţilor faţă de problemele generate de iresponsabilitatea cu care au redactat şi au înţeles să aplice principiul echităţii în Legea Salarizării şi în regulamentul de sporuri, sa arată pe pagina de Facebook a Federației.

Întâlnirea cu managerii de spitale şi comportamentul inadecvat faţă de personalul medical, în ansamblu, sunt menite să arate lipsa de respect cu care am fost şi suntem trataţi, dacă mai era nevoie de o confirmare. În fond, nimeni nu a fost preocupat să rezolve problemele fundamentale ale salarizării, iar totul se rezumă la o mişcare de imagine cu consecinţe dezastruoase pentru sistemul medical. Au luat bani din stânga şi au pus în dreapta, au plimbat pe hârtie nişte fonduri şi, ce e cel mai grav, au luat de la unii ca să dea altora. Niciodată până acum, inechităţile salariale nu au atins un asemenea nivel, declară Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Federaţia Sindicală Hipocrat consideră că toţi “actorii” din sistem sunt puşi într-o piesă menită să genereze o stare de confuzie şi de tensiune între personalul medical şi pacienţi.
Primii sunt clar nedreptăţiţi, din greşeală ori cu rea-voinţă, iar pacientul parcă nu contează. Nu contează că fondurile sunt tot mai puţine, că managerii sunt puşi în situaţia de a alege ce să facă cu banii: să ofere salarii ori să asigure un act medical de calitate. Nu contează niciun argument, atât timp cât vina aparţine “celuilalt”: legea e scrisă bine, dar e prost înţeleasă, managerii sunt cei care nu ştiu să gestioneze banii, deşi au din plin, personalul medical – biologi, chimişti, asistenţi medicali, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, registratori medicali, şi cel din asistenţă socială îşi declară nemulţumirea fără să aibă şi o justificare pentru aceasta, completează Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Federaţia Sindicală Hipocrat apreciază că unitatea şi solidaritatea personalului din Sănătate este singura cale prin care se mai poate rezolva această situaţie, în faţa unor autorităţi care trăiesc şi expun o realitate paralelă. Prin urmare, încurajăm orice acţiune de protest în perioada 11 – 15 mai, atunci când toate aceste simulări de negociere îşi vor arăta consecinţele: veniturile vor fi identice cu cele din această lună, conchide comunicatul Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Întâlnire fără soluții

Întâlnirea de ieri dintre premierul Viorica Dăncilă, miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii şi managerii spitalelor s-a încheiat fără a fi găsită vreo soluţie concretă.

Guvernul  a anunţat că s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate şi care să analizeze problemele semnalate de reprezentanţii spitalelor să să propună soluţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =