Caută
Close this search box.

Festivalul Filmului Românesc la Istanbul, ediția a II-a

ICR Istanbul anunţă că, în perioada 3 – 26 aprilie s-a desfăşurat la Istanbul, cea de-a doua ediție a Festivalului Filmului Românesc. Este un proiect îndrăzneț, cu filme noi , realizat alături de un partener turc puternic și activ, Akbank Sanat.

Festivalul de anul acesta s-a deschis cu pelicula Aniversarea (2017), r. Dan Chişu, Undeva la Palilula (2012), r. Silviu Purcărete, Două lozuri (2016), r. Paul Negoescu, De ce eu? (2015), r. Tudor Giurgiu, iar pelicula Despre oameni și melci (2012), r. Tudor Giurgiu, va închide evenimentul cu proiecția în data de 26 aprile. Toate filmele incluse în festival s-au proiectat la sediul Akbank Sanat aflat pe bulevardul İstiklal, principala arteră a metropolei.

La sugestia ICR Istanbul ,regizorul român invitat la ediția a II-a a festivalului, în perioada 24 – 26 aprilie 2018, este Tudor Giurgiu. Cineastul va susține o prelegere, înainte de prezentarea filmului său De ce eu? (2015), apoi va participa la o sesiune Q&A, pentru a răspunde întrebărilor sosite din partea celor prezenți în public. Se va discuta,de asemenea despre condițiile în care se desfășoară producția pentru filmul de lungmetraj, despre cinematografia românească, despre ce înseamnă producția unui film, in general.

Tudor Giugiu s-a născut în 1972, în Cluj-Napoca. Regizorul este membru al Academiei Europene de Film, Eisenhower Fellow în 2014, fondator şi președinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) și al Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”. Fondator al casei de producţie Libra Film, al casei de distribuţie Transilvania Film, co-fondator al complexului cinematografic Cityplex şi inițiator al Galei Premiilor Gopo.

Prin organizarea celei de-a doua ediții a festivalului de film românesc la Istanbul,  eveniment deosebit de important atât din perspectiva imaginii, cât și din perspectiva solidului parteneriat cu Akbank Sanat, se continuă promovarea cinematografiei românești prin prezentarea unor producții naționale de mare succes, foarte premiate și a unuia dintre regizorii contemporani cu o carieră de succes , Tudor Giurgiu. Odată cu realizarea acestui proiect., ICR Istanbul continuă promovarea cinematografiei române contemporane, poziționarea ICR Istanbul ca promotor al cinematografiei noastre în Turcia, dar, de asemenea, promovarea unor producții cinematografice naționale, element care figurează ca punct important în Strategia multianuală a ICR, Tema evenimente cinematograficeNoul val al filmului românesc și succese internaționale;

De mai bine de 20 de ani, partenerul ICR Istanbul, Akbank Sanat se implică în acțiuni diverse, din domenii diferite. Până în prezent, Akbank Sanat a creat un program dedicat artelor și culturii, care acoperă o serie de lucrări din domeniul editării, muzică, artele spectacolului și artele vizuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri