Caută
Close this search box.

Ghiudemul tătăresc a primit recunoaşterea de produs tradiţional românesc

Ghiudemul tătăresc, adus la noi în ţară din stepele Asiei acum câteva sute de ani, a primit recunoaşterea de produs tradiţional românesc.

FOTO: Magazinul Hoinar

Ghiudemul tătăresc din Dobrogea reprezintă visul din copilărie al unui fost navigator din judeţul Constanţa care a vrut să redescopere gustul pe care îl adora încă de mic. La început a pregătit reţeta pentru familie şi cunoscuţi.

Apoi şi-a deschis o afacere. În fabrică, cei 7 angajaţi sunt gata pentru o nouă zi de muncă. Au de pregătit 75 de kilograme de carne pentru ghiudemul tătăresc.

După ce carnea a fost pregătită urmează o altă etapă importantă. Marius Iosif este foarte meticulos şi vrea ca totul să fie perfect pentru a-şi mulţumi până şi cei mai exigenţi clienţi, potrivit digi24.ro. Tocmai de aceea, nu acceptă ca altcineva să pregătească condimentele care fac toată diferenţa şi dau savoarea specifică ghiudemului tătăresc.

Condimentele se pun peste carnea de vită şi de oaie, apoi aceasta este tocată şi amestecată, cel puţin jumătate de oră. Produsul ia apoi forma tradiţională de potcoavă. Poate dura chiar şi o zi întreagă ca ghiudemul tătăresc să fie preparat dacă acesta este pregătit din aproximativ 300 de kg de carne. Bucăţile de ghiudem vor sta la zvântat 3 sau 4 zile, apoi la presă aproximativ 36 de ore şi alte 21 de zile la maturat.

Şi când pasiunea se îmbină cu dorinţa de a performa, meritele sunt recunoscute. Aşa se face că după ani de muncă şi încercări eşuate, ghiudemul tătăresc dobrogean a fost certificat ca produs traţional românesc. De altfel, este singurul produs din judeţul Constanţa care a primit o astfel de atestare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri