Herta Muller, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru că nu și-a plătit cotizația de 150 de lei pe an, a confirmat pentru HotNews.ro președintele USR, Nicolae Manolescu.

FOTO: Ruxandra Cesereanu – WordPress.com

Informația a fost publicată inițial de Libertatea. „Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest, ea este membră”, a spus Manolescu. În prezent, se desfășoară alegerile pentru poziția de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.

„Herta Muller este membră a USR, filiala din Timișoara. În acest moment ea este suspendată, neplătindu-și de ani de zile cotizația. Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. Nici nu a venit la alegeri, acum o săptămână. În rest, ea este membră. Ba mai mult, au fost câțiva din Uniune care s-au oferit să plătească pentru ea cotizația, numai că nu pot plăti fără să o întrebe pe ea. Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea. Cotizația este de 150 de lei pe an”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor.

„Nu are nici o legătură cu Premiul Nobel, ci are legătură cu statutul USR, așa e dintotdeauna. E singura măsură pe care o putem să o luăm față de acești oameni care refuză să plătească această minimă cotizație”, a spus Manolescu.

Președintele Uniunii a declarat că banii din această taxă se duc către toate evenimentele organizate de filiale și că toate asociațiile de scriitori din afară percep astfel de taxe.

„Nu poți să obligi pe nimeni să aparțină unei uniuni de breaslă dacă nu vrea. În toate uniunile există taxe. Banii se duc pe o mulțime de lucruri: pe programe, pe tot ce fac ei pe plan local, pe deplasări, pe plata utilităților. Cu excepția revistelor, care sunt finanțate de la buget și prin noi, prin sediul central, toate celelalte cheltuieli de zi cu zi sunt suportate din cotizații și din alte fonduri atrase, dar care în perioada de criză au fost zero. Pe acești bani s-au publicat antologii cu scrierile celor din filiale și multe altele”, a declarat Nicolae Manolescu.

2 COMENTARII

  1. Titlu idiot. Va citez „Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea.” Ce este asa de incredibil?

  2. Viata intelectuala nu e mai breaza decât aia politica. De râsu’ lumii! Existau solutii mai putin murdare. Cheta pentru cotizatie. Sau macar sa treaca alegerile din aceasta Uniune care nu mai tine seama de ce imagine are. De atâta hipercorectitudine, nu mai trebuie tinute niciodata alegeri la Uniune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =