Caută
Close this search box.

Iohannis: Nu voi da curs propunerii de revocare a şefei DNA. Toader spune că va sesiza CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu va da curs propunerii lui Tudorel Toader, ministrul Justiției, de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.

Aşadar, Iohannis a decis să nu o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcție de procuror şef al DNA.

Toader susţine că va sesiza Curtea Constituţională.

Ce a spus Iohannis la Palatul Cotroceni:

„Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror-şef al DNA”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Totodată, Iohannis a precizat că Ministerul Justiţiei şi CSM au avut „concluzii diametral opuse” în această chestiune.

„La jumătatea lunii februarie, ministrul Justiţiei mi-a trimis o propunere, propunerea de revocare a procurorului-şef DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. Această propunere este doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are, conform legii, preşedintele. (…) La mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat şi avizul CSM, avizul CSM însă a ajuns la cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al domnului ministru. Avizul CSM (…) a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei Justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adiţional. Chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat. Constat, deci, că, în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, două autorităţi ale statului, respectiv ministrul/ Ministerul Justiţiei şi CSM, ajung la concluzii diametral opuse”, a arătat preşedintele Iohannis.

El a mai precizat că, odată sesizat cu propunerea ministrului Justiţiei şi după ce a primit avizul CSM, a solicitat Departamentelor de specialitate din Administraţia Prezidenţială o analiză şi câteva propuneri.

„Analizând motivele pentru care ministrul Justiţiei solicită revocarea procurorului-şef al DNA, am constatat că autorul raportului – raport care a însoţit propunerea – consideră că acesta este, citez, ‘o luare de poziţie’ faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce percepţia că evaluarea ministrului Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie este întărită şi de prezenţa în cuprinsul raportului a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiţiei”, a adăugat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare „utilizează date şi informaţii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunţată de ministru ca fiind evaluată”.

„Unele rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale Curţii Constituţionale au fost interpretate şi valorificate de ministrul Justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor”, a arătat Iohannis.

Iohannis a mai adăugat că mai multe despre argumentele tehnice de specialitate care au stat la baza deciziei sale se vor regăsi în documentul care va fi trimis ministrului Justiţiei.

În acest document, care a fost pus şi la dispoziţia presei de către Administraţia Prezidenţială, şeful statului spune că „evaluările sistematice realizate atât de instituţiile interne abilitate legal, cât şi de cele de la nivel european ori internaţional apreciază permanent pozitiv activitatea şi managementul DNA, acoperind o perioadă de timp mult mai îndelungată decât cea care face obiectul raportului privind activitatea managerială de la Direcţia Naţională Anticorupţie”.

De asemenea, în documentul citat se spune că „titlul raportului ce însoţeşte propunerea de revocare vizează activitatea managerială de la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar conţinutul acestuia se referă exclusiv la activitatea procurorului-şef al acestei instituţii, fără nicio referire la un alt procuror cu funcţie de conducere din cadrul DNA”.

 

 

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, pe 27 februarie, propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Toader spune că sesizează DNA

În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA;

În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente;

Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu;
Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri