Caută
Close this search box.

James Mattis l-a oprit pe Trump care ar fi vrut un atac mai amplu în Siria și să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei

Președintele american Donald Trump ar fi vrut ca atacul lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, asupra unor obiective militare din Siria, să fie de trei ori mai mare și să vizeze inclusiv sistemul de apărare aeriană al Rusiei.

Ideea ar fi fost, însă, respinsă de ministrul Apărării, James Mattis.

Potrivit publicației Wall Street Journal, Pentagonul i-ar fi prezentat liderului de la Casa Albă trei posibile scenarii de răspuns la presupusul atac chimic al regimului Al-Assad asupra oamenilor din orășelul Douma, situat în enclava siriană Ghouta de Est, relatează Telegraph.

Prima și cea mai precaută variantă presupunea un atac limitat asupra obiectivelor militare care dezvoltă arme chimice. A doua presupunea un atac aerian, dublat de un comandament militar. A treia ar fi urmărit distrugerea forțelor militare ale lui Bashar al-Assad, iar parte din acest scenariu ar fi fost și distrugerea sistemului de apărare ruso-sirian. O astfel de strategie ar fi fost de trei ori mai amplă decât intervenția decisă, în cele din urmă, de Statele Unite.

Pe parcursul mai multor zile de discuții și planificări cu consilierii săi de top pe probleme de securitate națională, Donald Trump ar fi întrebat dacă, pentru a îi transmite un mesaj dur lui Assad, ar trebui să atace și obiective ruse și iraniene, a relatat WSJ.

Astfel, președintele american și ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, ar fi insistat pentru o acțiune militară mai amplă. Cu toate acestea, James Mattis ar fi pledat pentru varianta precaută și ar fi sugerat că dacă SUA vor recurge la cea de-a treia variantă ar cauza noi tensiuni cu Rusia și Iran.

La rândul său, noul consilier pe securitate națională al liderului american, John Bolton, ar fi insistat și el să se transmită regimului Bashar al-Assad susținut de Vladimir Putin „cel mai dur mesaj posibil”, însă acesta nu ar fi pledat pentru folosirea celei de-a treia opțiuni, motivând că n-ar face altceva decât să intensifice conflictul dintre Rusia și Siria.

În aceste condiții, planul de acțiune folosit, în cele din urmă, pentru atacul Statelor Unite s-ar fi bazat pe primele două opțiuni. The Times notează că Washingtonul percepe această decizie drept o confirmare a puterii consolidate pe care secretarul Apărării o are în cadrul Administrației Trump.

Atunci când purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a fost întrebată dacă Donald Trump a vrut ca atacul să includă atacarea unor obiective iraniene și rusești din Siria, aceasta a răspuns că au existat „o serie de opțiuni”, dintre care unele „rămân încă pe masă.”

„Nu vom discuta despre alte opțiuni care s-au aflat pe masă. Cu toate acestea, avem o serie de opțiuni pentru situația în care Siria, Rusia și Iran nu se dovedesc a se comprota mai bine în acest proces. Nu pot da alte detalii, cu excepția celor referitoare la țintele care au fost lovite cu succes”, a insistat Sanders.

În operațiunea de duminică dimineața, au fost lansate în total 105 rachete. Autoritățile siriene și ruse susțin că au doborât o serie de rachete, însă Trump îi contrazice.

„Am avut peste 100 de rachete. N-au doborât nici măcar una. Echipamentul lor nu funcționează prea bine. Al nostru a țintit fiecare obiectiv, niciuna nu a fost doborâtă”, a spus liderul de la Casa Albă.

Potrivit oficialilor de la Pentagon, cele trei obiective siriene alese ca ținte pentru atac, în cele din urmă, au fost „clădiri de cercetare și dezvoltare” a armelor chimice din Damasc și Homs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri