Japonia a lansat prima sa unitate de infanterie marină. Aceasta va fi însărcinată cu apărarea insulelor pe care Tokyo şi Beijingul şi le dispută în Marea Chinei de Est.

Controlul punctelor de constricţie maritimă – obiectiv strategic global al Chinei

Multă vreme, Japonia a fost reticentă să creeze o unitate de luptă amfibie din cauza Constituţiei sale pacifiste, adoptată în 1947, care îi interzice să folosească forţa pentru a soluţiona diferende internaţionale. Dar creşterea puterii militare a Chinei în regiune a schimbat datele problemei, a notat AFP.

Japonia se apără de o invazie a Chinei

Unitatea va avea ca scop să apere insulele nelocuite din Marea Chinei de Est revendicate de Tokyo şi Beijing şi să le recucerească în caz de invazie.

„Apărarea insulelor izolate este o sarcină presantă, într-o perioadă în care securitatea din jurul ţării noastre se deteriorează”, a declarat în timpul ceremoniei viceministrul apărării Tomohiro Yamamoto.

De mulţi ani, Japonia şi China îşi dispută numeroase insule în Marea Chinei de Est,. Acestea sunt numite Senkaku de niponi şi Diaoyu de chinezi. Insulele sunt nelocuite. Ele sunt administrate de Japonia, însă vase ale pazei de coastă chineze se aventurează frecvent în zonă, provocând tensiuni diplomatice, a informat France Presse, conform Realitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here