Claudiu Manda, preşedintele comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a declarat că membrii comisiei vom merge în control la unităţile SRI.

Totodată, aceștia vor solicita de la SRI toate documentele secrete care au stat la baza redactării protocolului dintre Serviciu şi Parchetul general.

Cum vor exercita parlamentarii controlul la sediile SRI, dar mai ales ce eficiență va avea investigația lor în teren, e greu de spus, așa că anunțul lui Manda poate fi catalogat, deocamdată, drept ilar.

“Am hotărât la nivelul comisiei să solicităm de la SRI toate documentele secrete care au stat la baza redactării acestui protocol (…) Hotărârile CSAT sau alte documente secrete pe care nu le avem, vom solicita SRI să ni le pună la dispoziţie pentru a vedea dacă acest protocol s-a făcut în temeiul acelor hotărâri CSAT secrete sau alte documente pe care le invocă în preambul protocolul”, a spus senatorul PSD Claudiu Manda, citat de News.ro.

El a mai afirmă că membrii comisiei vor efectua după Paşti controale la unităţile SRI pentru a înţelege ce presupunea cooperarea sau colaborarea Serviciului cu alte instituţii.

După ce va trece sărbătoarea de Paşti să mergem la unităţile SRI în control, la unităţile care aveau ofiţeri în subordine şi aveau relaţia asta de cooperare, echipe comune sau echipe mixte, să înţelegem concret ce presupunea această cooperare sau colaborare. Am văzut câteva explicaţii în spaţiul public, dar credem că este important să avem în faţa comisiei declaraţiile persoanelor din conducerea acelor unităţi, eventual şi a ofiţerilor, fără să periclităm operaţiuni derulate”, a continuat el.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Repectivul documente are semnăturile adjunctului SRI Florian Coldea şi prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, fiind aprobat de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general şi de George Maior, director al SRI.

88 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 9 =