Caută
Close this search box.

Milos Forman, mare regizor de film, a murit la vârsta de 86 de ani

milos forman

Milos Forman, regizorul unor filme celebre, precum „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, a murit la vârsta de 86 de ani. Este anunţul făcut de presa cehă, citând-o pe soţia cineastului, transmite AFP, via Mediafax.

A murit marea actriţă Carmen Stănescu

„A murit în linişte, înconjurat de familie şi de apropiaţi”, a spus văduva acestuia, Martina Forman, citată de agenţia de presă cehă CTK.

Cineastul american de origine cehă a câştigat două premii Oscar la categoria „cel mai bun regizor”, graţie filmelor „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1975) – premiat şi cu BAFTA şi cu un Glob de Aur – şi „Amadeus” (1984), premiat şi cu un Glob de Aur. Ambele pelicule au câştigat şi Oscarul pentru cel mai bun film.

Milos Forman, filme interzise de comuniştii cehi

Milos Forman a fost unul dintre cineaştii de prim rang din Noul val cehoslovac, alături de regizorii Ivan Passer, Vera Chytilova şi alţii. Filmele lui Forman, precum „Black Peter” (1964) şi satira despre comunism „The Fireman’s Ball”, (1967) au fost interzise de regimul comunist din Cehoslovacia.

Printre celelalte filme notabile regizate de Milos Forman se află peliculele „Hair” (1979), „Vremuri de restrişte/ Ragtime” (1981) şi „Scandalul Larry Flint/ The People vs. Larry Flynt” (1996). Acesta i-a adus o altă nominalizare la Oscar, dar şi un Glob de Aur, precum şi „Omul din Lună”(1999) şi „Fantomele lui Goya”(2006).

Şi-a pierdut părinţii în lagărele naziste

Născut Jan Tomas Forman, pe 18 februarie 1932, în Caslav, la est de Praga, Milos Forman şi-a pierdut părinţii în lagărele naziste. În anii 1960, s-a alăturat Noului val de cineaşti care militau împotriva regimului comunist din fosta Cehoslovacie.

A devenit cunoscut cu filme precum „Asul de pică” şi „Dragostea unei blonde”. Cu puţin timp înainte de ocuparea Cehoslovaciei de forţele Pactului de la Varşovia, în 1968, care a pus capăt Primăverii de la Praga, Milos Forman a plecat în SUA, prin Franţa.

În 1983, Forman s-a întors la Praga, aflată încă sub stăpânirea comuniştilor, pentru a turna „Amadeus”, care i-a adus cel de-al doilea Oscar. În 2012, a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră de Sindicatul regizorilor americani (Directors Guild of America/ DGA).

Gilles Jacob, fostul director al Festivalului de la Cannes, a subliniat că Forman a fost singurul regizor care a trecut de la Noul val „la marile filme de autor popular american recompensate cu Oscar”.

„Îi plăcea berea, tenisul Cannes-ul … Spunea: ‘Ziceţi adevărul, aceasta este totul'”, a mai scris Gilles Jacob pe platforma de socializare Twitter.

Un răspuns

  1. (citat din „Zbor…”):“This world . . . belongs to the strong, my friend! The ritual of our existence is based on the strong getting stronger by devouring the weak. We must face up to this. No more than right that it should be this way. We must learn to accept it as a law of the natural world…” –-____––la zi, in cele mai multe locuri de pe aceasta-cu adevarat- mirifica planeta, ESTE VALABIL…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri