Caută
Close this search box.

Ouăle încondeiate cu motive tradiționale ale unei românce ajung an de an în Europa

O buzoiancă încondeiează ouă cu motive tradiționale. Arta femeii a depășit granițele țării, iar ouăle de Paști din Buzău ajung an de an în Franța, Norvegia ori alte țări europene.

FOTO: captura TVR

Inspirația artistei populare vine din viața de zi cu zi a țăranului român, dar și din credința nestrămutată în valorile creștine.

În căsuța din satul Niculești acum este cea mai încărcată perioadă din an. Ioana Matei lucrează fără încetare la încondeierea ouălor de Paşti.

Motivele desenate de ea datează de sute de ani.

„Este un rac, pentru că se spune că la răstignirea Mântuitorului s-au pregătit 4 piroane și racul a furat unul” – Ioana Matei.

Un alt model pe care îl preferă artista este frâul înnodat.

Tehnica folosită de artistă este cea clasică: oul este golit de conținut , după care, cu un condei înmuiat în ceară, se fac desenele. Apoi oul este cufundat în vopseaua călduță și la final este pus la lumânare unde ceara se topește, lăsând în urmă desenul curat.

Arta încondeierii ouălor este interesantă și pentru copii. Mai ales dacă trebuie să picteze ouă 3D din ipsos, pe care le pot folosi apoi ca obiecte decorative, potrivit tvr.ro. Cum se întâmplă la Muzeul Banatului Montan din Reșița, unde au participat la un atelier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri