Caută
Close this search box.

Pentru senatori, bătaia în familie e «ruptă din rai» în pofida convenţiei internaţionale

În cazul violenţei în familie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care va permite dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima, la prima plângere penală. Însă nu şi la următoarele.

Aşadar, mulţi agresori ar putea să scape de răspunderea penală.

Deşi România s-a angajat printr-o convenţie internaţională că nu va tolera actele de violenţă în familie, tacit, senatorii au o altă interpretare.

Aleşii din Senat au tărăgănat o iniţiativă pentru schimbarea Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie până când aceasta nu a mai fost discutată în plen, de toţi parlamentarii, fiind adoptată tacit, marţi, în forma sa iniţială, scrie Adevărul.

Proiectul iniţiat de deputaţi şi senatori ai UDMR, dar care a primit şi semnăturile de susţinere de la parlamentari ai PSD, PNL şi USR, are şi o prevedere discutabilă, aceeasta fiind legată de faptul că în cazul în care există o singură plângere penală în ceea ce priveşte un agresor, iar victima ajunge la împăcare cu acesta, atunci acesta nu mai răspunde penal.

„Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victimă sau orice persoană care constată actul de violenţă“, scrie în proiectul UDMR, conform Adevărul.

 

Ultimul raport al Ministerului Public, prezentat în luna martie, relevă faptul că 1.491 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de violenţă în familie, 103 dintre aceştia pentru omor, iar 125 pentru loviri şi alte violenţe.

Drept exemplu, un caz simplu: soţul denunţat de soţie autorităţilor în ceea ce priveşte o posibilă agresiune va scăpa de sancţiuni sau răspundere penală dacă aceasta îşi retrage plângerea şi dacă el este la prima abatere consemnată în documente oficiale. De asemenea, un copil care îşi reclamă un părinte sau părinţii, dacă îşi retrage plângerea, de bună voie sau sub presiunea acestora, ar urma să se întoarcă în mijlocul acestora, fără ca împotriva agresorilor săi să fie luate măsuri.

Lacunele actualei legislaţii, în speţă Codul Penal şi Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie – permite în momentul de faţă ca autorul unor fapte penale, cum este cazul unor agresiuni, să fie exonerat de faptele sale în condiţiile în care se ajunge la împăcarea părţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri