Departamentul Stat al SUA, echivalentul unui minister de externe în Europa, a publicat un raport care are un ton critic faţă de România, în legătură respectarea drepturilor omului, corupţia ori cu atitudinea autorităţilor, de pildă a ministrulu Carmen Dan, faţă de ziarişti.

Potrivit, Departamentul Stat al SUA în ciuda numeroaselor măsuri luate, a condamnări la nivel înalt, corupția din România rămâne o problemă răspândită.

Documentul precizează că în 2017 au existat numeroase cazuri de corupție la nivelul Guvernului, iar mita este des întâlnită în sectorul public. În raport se mai arată că în România, legile nu au fost mereu implementate eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au implicat în acte de corupție fără să fie pedepsiți. Imunitatea față de declanșarea urmăririi penale deținută de actuali și foști membri ai cabinetului, care erau și membri ai Parlamentului, au blocat uneori anchetele, se arată în raportul asupra situației drepturilor omului, citat de Digi24.

Un alt domeniu unde România este criticată este libertatea de exprimare, inclusiv a presei. Departamentul de Stat citează ONG-uri care au observat politizarea excesivă a presei, mecanisme corupte de finanţare și politici editoriale subordonate intereselor patronilor.

„Libertatea de expresie”

Nici faptul că ministrul de interne Carmen Dan a întocmit o aşa-zisă „listă neagră” cu jurnalişti care au suținut protestele față de guvern nu le-a scăpat diplomaților americani. Raportul notează că există în România două mari televiziuni (Antenta 3 și România TV) controlate de oameni de afaceri care sunt susținători vocali ai guvernului. Acestea au relatat incorect manifestaţiile antiguvernamentale, precizează Departamentul de Stat. Ministrul Carmen Dan figurează în raportul Departamentului de Stat privind situația drepturilor omului în România în 2017 la capitolul „libertatea de expresie”. Diplomații americani notează că în timpul unei conferințe de presă din februarie 2017, Carmen Dan i-a nominalizat pe câțiva ziariști, pe care i-a acuzat că sprijină protestele de stradă antiguvernamentale.

Nu în ultimul rând, raportul notează că violenţa asupra femeilor, inclusiv în rândul celor căsătorite, a continuat să reprezinte o problema serioasa pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie.

Raportul complet, care are 38 de pagini și detaliază fiecare aspect al domeniilor ce țin de respectarea drepturilor omului și statului de drept.

VEZI TOT RAPORTUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =