Război în coaliţia de guvernare. Deputata Steluţa Cătăniciu, vicepreşedintele ALDE, i-a transmis o scrisoare deschisă lui Valentin Popa, ministrului Educaţiei, publicată pe site-ul ALDE.

Aşadar, e greu de crezut că mesajul transmis de Cătăniciu n-a avut şi asentimentul lui Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.

Cătăniciu îi solicită lui Popa (PSD) să îşi reconsidere decizia privitoare la alocarea locurilor la buget în universităţi.

”Când rectori ai marilor universităţi din ţară sau membri ai unor foruri internaţionale de cel mai înalt nivel, precum Comisia de la Veneţia, ne spun că măsurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar să ascultăm cu atenţie, ci şi să facem un singur lucru: să le dăm dreptate şi să corectăm”, scrie Cătăniciu în comunicatul publicată pe site-ul ALDE.

sursa foto: cotidianul

Domnule ministru al Educației Naționale, Valentin Popa

Ca parlamentar, membru al coaliției de guvernare și mai ales în calitate de deputat de Cluj, vă scriu pentru a vă transmite nemulțumirea profesorilor din Universitatea Babeș-Bolyai, a studenților și a întregii comunități clujene, ca reacție la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învățământul superior. În urma deciziei pe care ați luat-o, nu doar UBB Cluj, ci și alte universități renumite și-au exprimat nemulțumirea în privința algoritmilor folosiți pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc și internațional, arată Steluţa Cătăniciu în scrisoare către ministrul Educaţiei.

Vă reamintesc că ne raportăm la cele mai cunoscute și recunoscute universități românești, la cele mai prestigioase, cap de listă fiind Universitatea Babeș-Bolyai Cluj , căreia i-au fost tăiate 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019. UBB Cluj este cea mai mare universitate din țară, ocupând un loc semnificativ în topul universităților europene, remarcându-se și prin caracterul său multicultural. Vorbim despre cea mai bine clasată universitate din România, recunoscută deopotrivă în Europa și la nivel global, iar rezultatele și preocupările științifice ale tinerilor cercetători din cadrul acestei instituții de învățământ superior sunt apreciate peste tot în lume. Nivelul de excelență al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecință, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraș – considerat pol național de creștere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord – Vest a țării.

În considerarea acestor evidențe, vă aduc la cunoștință faptul că nu poate fi acceptată nici scăderea numărului de locuri, nici o scădere de buget care ar veni la pachet cu aceasta. România deține printre cele mai mici procente de oameni educați în universitate, comparativ cu restul UE, iar universitățile românești încă se luptă să se impună în topul primelor 500 universități ale lumii. Chiar nu ne putem permite să descurajăm prin asemenea măsuri Educația, Cercetarea și Cultura, considerate vârfuri de lance în procesul de dezvoltare a României.

Domnule ministru, noi, oamenii politici aleși sau numiți în funcții, putem și avem obligația să adoptăm măsuri administrative după cum considerăm mai potrivit față de cei care ne-au mandatat în diferite functii. Putem să avem dezbateri, acorduri sau dezacorduri.

Putem să luăm act de argumentele partenerilor de dialog sau ale adversarilor noștri politici, putem să ne corectăm sau nu deciziile, însă dincolo de orice discuție, când rectori ai marilor universități din țară, rectori care sunt membri ai Academiei Române – unul recent ales în funcția de președinte al acestei instituții prestigioase, sau membri ai unor foruri internaționale de cel mai înalt nivel, precum Comisia de la Veneția – ne spun că măsurile noastre trebuie corectate, atunci, domnule ministru, trebuie nu doar să ascultăm cu atenție, ci și să facem un singur lucru: să le dăm dreptate și să corectăm.

Vă solicit ferm să vă reconsiderați decizia, atât în numele alegătorilor din judetul Cluj, pe care îi reprezint, cât și în numele specialiștilor din toate domeniile de activitate, care m-au contactat pentru a-și exprima dezacordul și îngrijorarea în privința scăderii numărului de locuri bugetate din marile universități ale țării, încheie Cătăniciu.

Ce a spus Valentin Popa

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, într-o conferinţă de presă, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 care au fost prezentate până acum sunt cifre ”preliminare” care vor suferi modificări la alocarea finală. Popa afirmă că pentru prima dată există o fundamentare a acestor cifre, alocându-se locuri speciale pentru domeniile prioritare şi pentru elevii care provin din mediul rural, dar precizează că s-a ţinut, totuşi, cont de repartzările istorice de până acum, în proporţie de 90 la sută chiar în ceea ce priveşte studiile de licenţă.

Valentin Popa a făcut precizările în urma criticilor privind repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a anunţat că va da în judecată Ministerul Educaţiei pentru că a redus numărul locurilor bugetate şi vorbeşte despre „triumful mediocrităţii şi al găştilor politice„, afirmând că nu există nicio justificare raţională pentru reducerea numărului de locuri repartizate pentru anul 2018-2019 la toate cele trei studii de licenţă şi că aceasta va afecta foarte mult Universitatea Bucureşti.

Ulterior, studenţii din mai multe univerităţi mari au anunţat grevă japoneză ca reacţie la reducerea numărului de locuri bugetate pentru anul universitar viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =