Caută
Close this search box.

S-a dat verde la publicarea raportului GRECO despre justiţia din România, însă, deocamdată, rămâne secret

Memorandum legat de ultimul raportul GRECO, care pare a fi nefavorabil puterii de la Bucureşti, din cauza presiunilor asupra Justiţiei, rămâne, deocamdată, confidenţial.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, declara în urmă cu o săptămână că autorităţile române au primit raportul ad-hoc adoptat recent de Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), care va fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. El afirma că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO şi că a semnat memorandumul adresat Executivului prin care se solicită autorizarea publicării documentului.

”S-a adoptat (memorandumul -n.n.). În ceea ce priveşte publicarea, ţine de GRECO. Până în momentul publicării, raportul este confidenţial”, a afirmat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform News.ro.

Pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului figura Memorandumul cu tema: ”Publicarea Raportului ad hoc privind România, adoptat în conformitate cu Regula 34 din Regulile de Procedură ale GRECO”.

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO) a anunţat că în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie a adoptat un nou raport privind reformele în domeniul justiţiei din Romania şi a invitat autorităţile române să autorizeze publicarea acestuia. Totodată, presedintele GRECO a fost însărcinat să prezinte concluziile acestui raport autorităţilor române, iar şeful delegatiei României este chemat în următoarea reuniune plenară, din 18-22 iunie, să prezinte în scris situaţia reformelor justiţiei din România, atât din punct de vedere instituţional, cât şi al dreptului şi procedurii penale.

Platforma România 100, dar şi PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader trebuie să publice imediat raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiţiei.

Parte a unei evaluări urgente

Delegaţia GRECO a vizitat România în perioada 21 – 22 februarie ca parte a unei evaluări urgente ad-hoc vizând legislaţia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticorupţie şi a conformării României recomandărilor anterioare ale GRECO pe această temă. Delegaţia GRECO care s-a aflat la Bucureşti preciza, într-un comunicat de presă, că cei responsabili cu investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor lor, inclusiv în cazul mecanismelor disciplinare. De asemenea, GRECO a recomandat autorităţilor să solicite punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la legislaţia vizând reforma în Justiţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri