Caută
Close this search box.

Scenarii în cazul revocării lui Kovesi, şefa DNA. Îşi va duce ori nu mandatul până la capăt?

Va fi revocată Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, în următoarele zile sau îşi va duce până la capăt mandatul în fruntea procurorilor anticorupţie.

Preşedintele Iohannis a anunţat că va lua o decizie după Paşte, el fiind cel care, potrivit legii, are ultimul cuvânt privind revocarea şefilor marilor parchete, cum este şi cazul lui Kovesi.

„Cu certitudine, la momentul potrivit voi lua o decizie. Acum pot să spun că decizia nu va fi luată înainte de sărbători, ci mai degrabă după Paşti. Cum va suna decizia, voi explicita într-o declaraţie publică, dar cu siguranţă în luarea deciziei mă voi inspira din toate documentele puse la dispoziţie şi de o parte şi de alta”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, la sfârşitul lunii martie.

În februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA, care s-a bazat pe 20 de categorii şi fapte.

„Pentru aceste fapte şi acte existente în raportul privind activitatea managerială a şefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art. 51 din Legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA”, a declarat la acel moment Tudorel Toader.

Ulterior, propunerea sa a fost analizată de către procurorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce au ascultat punctul de vedere al ministrului, dar şi pe cel al Laurei Codruţa Kovesi. Membrii Secţiei pentru procurori au respins propunerea ministrului, prin emiterea unui aviz negativ, acesta fiind însă unul consultativ.

În cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuză demiterea procurorurului-şef al DNA, dacă nu se va face o nouă solicitare de revocare, Laura Codruţa Kovesi îşi continuă activitatea la conducerea instituţiei anticorupţie, până în luna mai a anului viitor, când se va încheia cel de-al doilea mandat al său, arată Mediafax.

Condiţiile revocării

Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor spune că (articolul 51) revocarea se poate propune pentru o serie de motive, precum: dacă nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.

Conform sursei citate, dacă preşedintele va da curs propunerii ministrului Tudorel Toader, se vor începe demersurile pentru propunerea unui nou procuror şef al instituţiei anticorupţie. Potrivit legii menţionate anterior, procurorul şef al DNA este propus de către ministrul Justiţiei. Propunerea acestuia trebuie să fie analizată de către CSM, pentru a emite un aviz consultativ, care să ajungă la şeful statului, cel care avizează sau respinge propunerea.

Într-un astfel de caz, rămâne de văzut care va fi procedura de numire a şefului DNA care va fi adoptată de această dată, având în vedere că noua lege privind statutul magistratului nu este în vigoare, iar numirile din 2013 la şefia parchetelor au fost controversate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri